MAT Julen närmar sig, med stormsteg!
Har du inte hunnit börja med dina grejer du vill ha än? Testa den snabba fudgen, du lär älska den!
Eller lite mer tidskrävande, Ingefärskola? Mmm!
Mörk fudge med pistagenötter, ca 60 st
350 g mörk choklad (jag tar 56% det blir lagom mörk för många)
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
30 g smör
150 g pistagenötter
en nypa salt
Hacka chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med kondenserad mjölk, smör och salt i en kastrull på svag värme.
Rör om då och då tills allt är en slät massa.
Under tiden skalar du nötterna och krossar eller hackar dem grovt.
Blanda sedan ner dem i chokladsmeten, men behåll lite att garnera med sen om du vill att det ska bli extra fint.
Häll upp i en form 20×30 cm klädd med bakplåtspapper.
Släta till ytan och lägg på resterande pistagenötter innan du ställer formen svalt för att stelna.
Skär sedan i små fyrkantiga bitar.
Förvara gärna svalt, men det är inget måste.
~
Ingefärskola, ca 40 stycken
1dl sirap
4 dl socker
2 dl ljust muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 tsk malen ingefära
1 msk smör
1.Blanda allt utom smör och ingefära i en bred, tjockbottnad kastrull. Ingefärar har en tendens att smaka beskt om den kokar länge.
2.Koka upp och låt sen koka på medelvärme tills kolorna klarar ett kulprov (se inforuta). Ta kastrullen av värmen.
3. Rör i ingefäran och sedan smöret. Häll upp på bakplåtspapper och låt den stelna.
4. Skär eller klipp i rutor och packa in i smörpapper.
5. Förvara svalt.
Gillar du inte ingefära utesluter du det, eller tillsätter nåt annat gott som pepparkakskryddor, kanel eller varför inte lite apelsinzest?
~
I helgen ska jag baka pepparkakshus med barnen och vanliga pepparkakor också.
Ha en trevlig helg!