Jag vill understryka att soppan från igår var grym och idag när den dragit till sig under natten i kylen så var den om möjligt ännu godare!
Kanske ett pastarecept idag? Vi äter Carbonara till middag idag.
När jag gör Carbonara, som för övrigt är en av barnens favoriträtter, så gör jag inte den klassiska med äggula. Jag gör en försvenskad variant.
~
Suss Carbonara 4-6 pers
500 gram pasta (som fäster mycket sås, tex farfalle, gnocci eller spaghetti)
2 pkt bacon à 140 gram
1 stor vitlöksklyfta eller 2 små
3 dl mjölk
3 dl grädde
svartpeppar från kvarn
ordentligt med salt
ca 1 msk kalvfond el. grönsaksfond (el. ½ buljongtärning)
en skvätt vinäger, balsamico
ordentligt med färsk persilja eller fryst
Maizena + vatten (eller annan redning)
Parmesanost
Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i pastan och koka den al dente.
Strimla bacon och hetta upp en stekpanna.
Stek baconet tills det är nästan knaperstekt.
Under tiden du steker hackar du din vitlök fint och tillsätter i stekpannan när du nästan stekt klart. Bränn inte vitlöken!
Häll på all vätska.
Dra några ordentliga drag med svartpepparkvarnen och salta.
Tillsätt fonden (eller ½ buljongtärning) och en skvätt vinäger.
Koka ihop en stund och red såsen.
Tillsätt hackad persilja.
Blanda såsen med den kokta pastan.
Njut med riven eller hyvlad Parmesanost.
Tips!
Ta Matlagningsgrädde istället om du vill, eller bara mjölk.
~
//Suss