Annons
Annons

Fetaost- & Spenatpaj

Annons MOBILE TOP

Idag blir det Fetaost- & Spenatpaj till middag. Hur gott som helst tycker vi vuxna och då får barnen bli sura för att de tycker det är äcklig mat. Jag avstår inte från att göra den!

Den allra godaste Spenatpajen med fetaost är ändå den man äter i Grekland tycker jag.

Spanakopita

bilden är lånad

Spanakopita kallas det och är med filodeg, ofta i trianglar. Säljes på vartenda café och snabbmatsställe, men absolut godast är de som den ”gamla grekiska matmamman” gör. Runda eller trianglar, frasiga utanpå, krämiga inuti och perfekt sälta av byns egen fetaost. Galet gott! Så klart.
Häpp, fast nu var vi visst i Sverige!

~

Mitt favoritrecept på Pajdeg

(1 normalstor pajform eller 5 små)

3 dl dinkelmjöl (eller hälften vete hälften dinkel)
100 gram smör
2 msk creme fraiche
en ordentlig nypa salt

Tärna smöret och nyp ihop med mjöl och salt.
Blanda i creme fraiche och knåda till en deg.
Knåda aldrig mer än det behövs, då blir degen ”seg”.
Låt degen ligga plastad i kylen i ca 30 minuter innan du trycker ut den i formen.

Förgrädda pajskalet i 200 grader några minuter, fyll pajen och grädda sen ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och om du har äggstanning- fast i konsistensen.

~

Spenat- & Fetaostpaj

200 gram fetaost (inget tjafs utan den grekiska ska man ha)
150 gram färsk bladspenat
1 gul lök, fint strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad (kan uteslutas)
3 ekologiska ägg
3 dl mjölk
svartpeppar från kvarn
ev lite salt (var försiktig!)

Gör pajskalet och förgrädda enligt recept.

Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla löken fint och finhacka vitlöken.
Skölj bladspenaten och torka efter bästa förmåga.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja i.
Fräs lök så den mjuknar utan att ta färg.
Höj värmen och tillsätt vitlök och spenat.
Fräs på hög värme tills spenaten ”vissnat/sjunkit ihop”, ett par minuter.
Häll alltihopa i pajskalet.
Smula över fetaosten.
Dra ordentligt med pepparkvarnen över.
Salta eventuellt.
Blanda äggstanningen (ägg+mjölk) väl.
Häll i pajformen.
Grädda i  ca 25-30 minuter eller tills den stannat och fått fin färg.
Njut tillsammans med en härlig tomat- och bönsallad.

~

Bjussar på en glutenfri variant med. Eller GI-smart om du så vill. Om du vill att receptet ovan ska vara GI-vänligt tar du grädde istället för mjölk i äggstanningen.

~

Glutenfri Pajdeg

3 dl sojamjöl
150 gram smör
Nyp ihop rumstempererat smör med mjölet.
Tryck ut i pajformen.
Förgrädda pajskalet i 200 grader några minuter, fyll pajen och grädda sen ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och om du har äggstanning- fast i konsistensen.

~

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons