På grund av den mycket ansträngda situationen stoppas från och med måndag all elektiv vård som kräver en vårdplats på Norrlands universitetssjukhus. Icke akuta operationer dras ned från samma datum. Förra veckan öppnade Lycksele lasarett en särskild covid-avdelningen och på Skellefteå lasarett är sex covidplatser öppna igen.
Personalläget inom både sluten- och primärvården är ansträngt med sjukfrånvaro, avstängning i väntan på provsvar och familjekarantän. I Skellefteå har Ursvikens hälsocentral tvingats hålla stängt, då flera i personalen bekräftats sjuka i covid-19.
Brita Winsa är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten.
– Vi har beredskap och vi erbjuder trygg och säker vård. Men vi måste tillsammans underlätta för vårdpersonalen och alla som kämpar inom hälso- och sjukvården. Det enda vi kan göra är att följa rekommendationerna, säger hon i pressmeddelandet.
Skyddsplikt att följa råden
Region Västerbotten understryker att läget i länet är mycket allvarligt just nu.
– Smittspridningen är mycket hög och det ger tydliga konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för samhället. Att vi fått in den brittiska virusvarianten bidrar påtagligt till smittspridningen och allvaret, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Alla är enligt skyddsplikten i smittskyddslagen skyldiga att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19, påminner regionen.
– Det blir inget vanligt sportlov i år. Hade du planerat att åka till fjällen eller hälsa på släkten är det dags att tänka över det. Vi ska inte resa i regionen eller ut och in i den.
Fokus i rekommendationerna ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd:
• Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med personer du bor med, eller en liten krets.
• Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.
• Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt ska du undvika trängsel, hålla avstånd och träffa så få som möjligt.
• Alla som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt.
Ett tillägg i Region Västerbottens rekommendationer är användandet av munskydd, som nu rekommenderas i fler miljöer och situationer även utanför vård och omsorg.
• Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
• Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
Läget kring vaccinering i länet
Enligt regionen har 13 449 personer vaccinerats hittills. 5 016 av dessa har fått två doser och är därmed färdigvaccinerade. Totalt har 18 465 vaccindoser givits i länet.
Vaccinationera på särskilda boenden är inom kort slutförda. Vaccination av personer som har eller bor med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård, eller som jobbar inom detta, är påbörjad i nästan hela Västerbotten. Vaccination av regionens personal inom prioriterade verksamheter och yrkeskategorier pågår också för fullt.
–Inom kort börjar fas 2, där alla födda 1956 och tidigare ska vaccineras. De äldsta ska vaccineras först. Denna fas kommer att pågå längre tid än vi tidigare trodde, på grund av att ett av de godkända vaccinerna främst rekommenderas till personer yngre än 65 år, säger vaccinsamordnare Ronny Lestander i pressmeddelandet och fortsätter.
– Det innebär att yngre personer kan vaccineras tidigare än vissa äldre, men det är också viktigt att komma ihåg att det görs för att allt vaccin vi får ska användas.
Råden för att minska smittspridning ska följas under hela vaccinationsperioden.