Tänkte dela med mig av min Räkpaj som är awesome!
Den tar en stund att göra, eftersom räkorna ska skalas, men det är värt det lätt!
Den här pajdegen gör jag i stort sett till alla matpajer jag gör (om jag inte händelsevis råkar göra ur ett recept) och det är så gott!
Man kan variera mjölet till det man gillar eller blanda olika mjölsorter om man vill.
~
Grundrecept Pajdeg, en form
3 dl Dinkelmjöl
100 gram smör
2 msk lätt creme fraiche (ta den fetare om du vill)
1 krm salt
Gör smul av smöret, saltet och mjölet.
Tillsätt creme fraichen och arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt vila i kylen en halvtimme.
Tryck ut i en pajform.
~
När du gör Räkpajen behövs pajskalet förgräddas för att inte bli sådär smetigt som det blir om man Inte förgräddar ett pajskal.
~
Suss Räkpaj 4 pers
Ett pajskal (se ovan)
1 påse oskalade räkor (1 kg)
½ purjolök
lite rapsolja
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
1-2 röda chili eller Chili Explosion (kvarn med chiliflakes)
4 ägg
4 dl mjölk
flingsalt med citron
Gör pajdegen.
Under tiden den är i kylen skalar du räkorna, hackar purjon fint och sköljer noga, hackar vitlöken och chilin (ta bort kärnorna!)
Tryck ut pajdegen i en form och förgrädda.
Under tiden den är i ugnen hettar du upp en stekpanna med lite rapsolja i och fräser purjo. Den ska inte få färg utan bara bli mjuk.
Tillsätt vitlöken och chilin mot slutet och se till att inte bränna! Bränd vitlök är bland det värsta..
Ta ur pajdegen ut ugnen efter 15 minuter, lägg i räkorna och lökfräset jämnt fördelat i formen.
Salta gärna med flingsalt med citron (annars pressar du på lite citron och saltar med vanligt salt).
Vispa snabbt ihop äggen med mjölken.
Häll över pajen och sätt in i ugnen.
Grädda i mitten på 200 grader ca 20-25 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Servera med en fräsch sallad.
~
Smaklig spis!
//Suss