Rötmånaden är tiden på året då temperatur tillsammans med luftfuktighet vanligtvis når sin topp och det tycker bakterierna om. Enligt Region Västerbotten märks ofta en tydlig ökning av ärenden till 1177 från personer som blivit magsjuka då.
Men det finns sätt att minska risken att bli sjuk, som att vara noggrann med sin handhygien och hantering av livsmedel. Att tvätta händerna flera gånger om dagen och särskilt innan man lagar eller äter mat, efter att ha hanterat rått kött eller kyckling. Om du skär både kött och grönsaker bör du också använda separata knivar och skärbrädor.
Om sjukan slår till
Om du ändå blir magsjuk är det viktigt att få i sig mer vätska än vanligt. Inte minst om du har feber eller det är varmt ute. Att dricka för lite kan snabbt leda till vätskebrist och uttorkning vilket framförallt äldre personer och små barn är extra känsliga för.
– Det allra viktigaste vid magsjuka är att fylla på med vätska. Vatten är bäst, gärna i kombination med vätskeersättning, Vätskeersättning kan man köpa på apotek, men det går också bra att blanda till själv, säger Magnus Ivarsson, sjuksköterska på 1177 direktVästerbotten, i ett pressmeddelande och fortsätter.
– Vissa barn kan behöva matas med sked. Kräks barnet mycket, kan man ge två teskedar vätska ungefär var femte minut. Det motsvarar cirka 10 milliliter. Undvik helst söta drycker och lightprodukter eftersom de kan förvärra diarrén. Vill barnet inte dricka kan isglass vara ett alternativ, men fortsätt att erbjuda vätska regelbundet.
När magsjukan går över och aptiten för vanlig mat återvänder, börja då med små portioner och gärna milda rätter som soppa, vitt bröd, kokt fisk eller ris. Fiberrik mat och kaffe kan undvikas i början då det kan irritera magen och ge diarré.
På 1177.se finns fler råd om egenvård, om alltifrån vad man bör dricka till när man bör söka vård.


