Onsdagsmorgonens besked om att Northvolt ansöker om konkurs i Sverige väcker reaktioner i Skellefteå, länet och landet. Regeringen håller en pressträff under dagen och i Skellefteå har kommunens krisorganisation aktiverats för att hålla ihop arbetet i kommunkoncernen, samverka med andra och följa händelseutvecklingen.
I utskick under förmiddagen uttrycker representanter för Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten alla hur tråkigt de tycker att beskedet är för regionen.
– Det är en tung dag för Skellefteå. Efter dagens besked så tänker jag i första hand på alla de som direkt och indirekt drabbas. Jag tänker också förstås på vilken oerhörd förlust det skulle vara på både lokal, nationell och europeisk nivå ifall vi förlorar möjligheten till europeisk batteriproduktion och den viktiga kompetensen som finns samlad här, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M) håller med om att detta är en svår dag och uttrycker sitt medkännande för drabbade anställda och underleverantörer.
– Jag känner verkligen med dem och den ovisshet de och deras familjer nu ställs inför.
Landshövding Helene Hellmark Knutsson beskriver Northvolts besked som ett hårt slag mot hela den gröna omställningen och inte minst Europas möjlighet att stärka sin konkurrenskraft gentemot Kina.
– Vi utgår ifrån att regeringen kommer agera och framförallt ge konkret stöd till både länet och kommunen för att kunna bibehålla arbetskraften och fortsätta vara attraktiv för nya investeringar och etableringar och eventuellt en ny ägare, säger hon.
Enligt Rickard Carstedt, regionråd (S) i Region Västerbotten, kommer regionen att sätta in alla tillgängliga resurser för att stötta de drabbade och hans förhoppning är att konkursförvaltaren ska välja att hålla batteriproduktionen igång.
– Vår förhoppning är att batterifabriken snabbt får nya ägare, verksamheten drivs vidare och att kompetensen stannar i regionen. Det är därför viktigt att produktionen hålls i gång och fortsätter under konkursförvaltarens ansvar. Samtidigt arbetar vi vidare med den verktygslåda vi har för att behålla kompetens och stödja företag.
Även kommundirektör Kristina Sundin Jonsson pekar på Skellefteås roll i den gröna omställningen, understryker vikten av fortsatt produktion och hoppas att en ny ägare ska komma på plats så snart som möjligt.
– Här behöver alla kraftsamla på lokal, regional och nationell nivå, fortsätter hon.
Återkommande under förmiddagen ges uttryck för denna förväntan av nationellt ingripande i någon form, som stöd till kommunen och regionen. Lorents Burman (S) säger att Skellefteå kommun inte kan klara av det här själv.
– Det är viktigt att understryka att det som nu drabbar Skellefteå på kort sikt drabbar Sverige och Europa mycket hårdare. Ytterst handlar det om Europas konkurrenskraft. I läget vi är i just nu förväntar vi oss att regeringen och nationella aktörer kommer öka sitt engagemang för att säkerställa den här kompetensen och en europeisk batteriproduktion. Det här är inte något som en kommun ska eller kan klara på egen hand, säger han.