– Att vi fått rally-VM till Bygdsiljum är mycket tack vare Gerry Åström. Han är tidigare rallyförare och drar fortfarande ett stort lass som chef för sträckorna. Utan honom hade det här aldrig gått. Själv är jag glad att jag, efter 40 år i skogen, kan bidra med lite kunskap om kommunens skogsbilvägar, säger Jörgen Ågren, ordförande för Bygdsiljums Motorklubb som står bakom arrangemanget.
På självaste Alla hjärtans dag kommer 100 av världens främsta rallyförare att befinna sig i Bygdsiljum för att ta sig an den 28 kilometer långa sträckan som slingrar sig genom skogar och byar och dessutom kan stoltsera med tävlingens högsta punkt, Bjursöaltaret med sina 330 meter över havet. I Rönnliden finns dessutom tävlingens kanske absolut bästa utkiksplats där publiken står på insidan av den preparerade arenan och får uppleva hur bilarna nästan cirkulerar runt dem.
Nytt för i år är att det tillkommit ytterligare en sträcka på 22 kilometer i Andersvattnet, fem kilometer utanför Bygdsiljum. Det innebär att 30 procent av de svenska sträckorna finns i Skellefteå kommun.
– Livesändningarna utgår från Rönnliden där vi byggt ett tv-torn. Men man kommer också att kunna följa vissa livesändningar från Andersvattnet. Förutom formel1 är rally den sport med högst tittarsiffror i hela världen. Förra året följdes rally-VM av totalt 250 miljoner människor världen över. Det är helt otroligt stort när man tänker på det, säger Jörgen Ågren.
Men att arrangera en VM-sträcka i rally är inget som bara händer. Reglerna och föreskrifterna som arrangören måste följa är många och handlar om allt från hur sträckan ska plogas till hur de 200 volontärerna ska arbeta och placeras ut längs vägen. Och apropå de många frivilliga som krävs så är många av dem Bygdsiljumsbor som, sin vana trogen, ställer upp och engagerar sig.
– Jättemånga av volontärerna är bybor och där ingår också ett stort gäng från PRO i Bygdsiljum, ideella föreningar och gymnasieskolor. Och vi behöver många frivilliga för det är vansinnigt mycket jobb. Men det kommer att bli otroligt bra, säger Jörgen som till vardags jobbar som skogsinspektor på Norra skogsägarna.
De båda sträckorna kommer att köras två gånger under dagen och förutom tävlingsklassen kommer en historisk klass med äldre bilar och tidigare proffsförare också att köras.