Anders Hedlund är nog mest känd som vd för Fumex, ett skellefteföretag specialiserat på punktsug, fläktar och filter för olika miljöer. Men precis som många andra västerbottningar i hans generation har han skidåkningen i blodet. Född i Rismyrliden och uppvuxen i Andersberg utanför Boliden tillbringades mycket tid på skidor.
– Jag var väl inte eliten precis men åkte ihop med Jalle Svensson och min brorsa Jerry som var riktigt bra skidåkare, säger Anders.
För den som inte kan Skellefteås skidstjärnor från 1960 och 1970-talet på sina fem fingrar så var Jalle Svensson en framgångsrik längdskidåkare som tillsammans med kompisarna Tommy Lundberg och Bo Eliasson tog hem SM-stafetten till Skellefteå 1975 och kom tvåa i Vasaloppet. Bland annat.
När Malmstråket arrangerades för första gången 1970 var Anders Hedlund en av dem som stod på startlinjen. Då var han 24 år och hade egentligen flyttat till Umeå. Därefter bodde han i såväl Enköping som utomlands innan han 1988 återvände till Skellefteå. Men trots att han bodde borta i en hel del år har Malmstråket varit ett sådant lopp som han flera gånger kommit hem för att åka.
Och när han fick frågan om han ville avfyra startskottet när Malmstråket i firar 50 lopp så var svaret givet.
– Det känns väldigt hedersamt. Jag ska vara där en halvtimme innan för att få instruktioner men det ska nog gå bra, säger Anders som fortfarande åker skidor men numer väljer att åka kort och långsamt framför långt och fort.
– Men jag åker fortfarande. Min fru säger att jag är mycket gladare i tonen när jag åkt skidor så någon nytta gör det väl, säger han och skrattar.
Det är alltså 55 år sedan Malmstråket arrangerades första gången men loppet som går av stapeln i år är det femtionde. Anledningen till det stavas snöbrist och kyla, något som gjort att loppet fått ställas in fem gånger. I år ser dock både väderutsikterna och intresset lovande ut. Snön ligger djup och när den här texten skrivs, två veckor innan starten, är 110 personer anmälda, vilket enligt tävlingsledare Thomas Granlund är ungefär som det brukar.
– Det trillar in många de sista veckorna. I år har vi satt målet vid 500 deltagare och det tror jag vi fixar. Efter pandemin har deltagarantalet ökat för varje år. Det är väldigt roligt, säger Thomas.
För att det anrika loppet körs för femtionde gånger kommer matkontrollerna längs sträckan kommer att vara extra synliga. Man kommer också att lägga lite extra krut på att spårdragningen ska hålla toppkvalitet hela vägen.
– Ungdomsklassens sträckning börjar i Myckle och där kommer vi bjuda på musik. Vi hoppas såklart att åkarna ska få pepp från de boende i de byar där åkarna passerar, säger Thomas.
Malmstråket är en resa från Boliden till Skellefteå med startpunkter för åkare på olika nivå. Man kan åka 43 kilometer från Boliden, 22 kilometer från Åliden eller 10 kilometer från Myckle, där de längre distanserna gäller för seedning till Vasaloppet respektive Tjejvasan. Malmstråket är ett av få svenska lopp inte är ett varvlopp, något som uppskattas av många åkare eftersom det innebär större variation.
– Det är en fin sträcka och i kombination med att loppet är seedande så har vi deltagare från många delar av landet. I år har vi några från Tyskland till och med, säger Thomas och tillägger:
– Och efter målgången på Skellefteå camping bjuds det på köttsoppa, precis som det gjorts vid varje lopp sedan 1970. Det är en fin tradition.