Annons
Sponsrad artikel
Vilbur Stenlund och Tilda Johansson jobbar som mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skellefteå.

Mäklarna: Köpläge i Skellefteå • Sänkta räntor runt hörnet och stort utbud: ”Mycket att välja på”

ANNONS Trots lokala oroligheter tror mäklarna på Länsförsäkringar att priserna kommer att fortsätta uppåt den kommande tiden, med tanke på de räntesänkningar som aviserats. “Köparna får mer och mer köpkraft”, säger Tilda Johansson.

Bostadsmarknaden står och väger just nu. På ena sidan finns osäkerheter som geopolitisk oro och neddragningarna hos till exempel Northvolt, och på andra sidan diskuteras en dubbelsänkning av styrräntan och lättnader i amorteringskraven.

– Det är omöjligt att veta exakt hur marknaden kommer att utveckla sig, men vi tror på att priserna kommer att fortsätta uppåt i Skellefteå, säger mäklarna Tilda Johansson och Vilbur Stenlund på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

I och med neddragningarna på Northvolt har de märkt att vissa spekulanter är mer avvaktande, men säger samtidigt att det fortfarande finns ett underskott av bostäder i Skellefteå.

– För att täcka behovet av bostäder ville kommunen att det skulle byggas 1 000 bostäder per år, men så många har det inte blivit. Efterfrågan är fortfarande stor, säger Tilda.

Vi tror på att priserna kommer att fortsätta uppåt i Skellefteå.

Det, i kombination med aviserade räntesänkningar, är de främsta faktorerna som pekar på en uppgång, menar hon.

– Många har dessutom väntat med att både köpa och sälja under de senaste åren när räntorna stack iväg, så att det kommer att röra på sig framåt är sannolikt.

Utvecklingen i Skellefteå

I Skellefteå har priserna för bostadsrätter ökat med +4,3 procent de senaste tre månaderna, och +20,8 procent sett över ett år, enligt Svensk Mäklarstatistik. För villor är motsvarande siffror +0,8 och +7,0 procent.

Priserna är dock fortfarande lägre än i början av 2022 när de var som högst.

– Dagens marknad är vad vi skulle kalla en normal marknad, gällande såväl priser och ränteläge. Vid räntesänkningar får marknaden och bostadspriserna ett naturligt lyft då köpkraften ökar, säger Vilbur.

Jämfört med förra året så såldes det 10% fler bostäder i Västerbotten de senaste tre månaderna.

Utbudet på marknaden är dessutom stort med många objekt ute till försäljning, vilket är positivt för den som är på jakt efter en ny bostad.

– Just nu finns det mycket att välja på, och budgivningarna är inte lika intensiva som tidigare. Det är helt klart köpläge, säger Vilbur.

Fler försäljningar

Att utbudet är stort beror dock inte på att det säljs lite. Jämfört med förra året har antalet försäljningar i Västerbotten ökat med 10 procent.

– Vi tror att utbudet är stort av flera anledningar. Dels har många väntat ut de höga räntorna, men det är även ett resultat av att bankerna ofta kräver att du säljer din bostad innan du köper en ny. Det gör att fler lägger ut sin bostad i god tid, och att de då finns sökbara på marknaden till skillnad från tidigare när många köpte en ny bostad och sedan snabbt behövde sälja sin gamla, säger Tilda.

Ett bostadsköp sker sällan av spontanitet utan är ett köp som görs ur ett långsiktigt perspektiv.

Ett bra tips för den som behöver byta bostad men känner sig orolig för utvecklingen kring till exempel Northvolt är att tänka långsiktigt.

– Ett bostadsköp sker sällan av spontanitet utan är ett köp som görs ur ett långsiktigt perspektiv, där de viktigaste faktorerna vid inköpet är trivsel och ekonomi. Om du planerar att bo över tid så påverkas du sällan av tillfälliga dippar på marknaden, säger Vilbur.

Och för den som ändå känner sig osäker finns god hjälp att få. Dels från mäklarna, men även från kollegorna på Länsförsäkringar bank.

– Här finns allt under ett och samma tak för att du ska kunna göra en trygg och säker bostadsaffär. Kom in så hjälper vi dig, säger Tilda.

Husköparskolan

Här hittar du allt du behöver inför köp av ditt drömhus och vad du behöver tänka på när du flyttat in.

Klicka här för att komma till Husköparskolan »

Ska du köpa eller sälja bostad?

Kontakta oss i Skellefteå för mäklar-, bank- och försäkringstjänster.

Fastighetsförmedling
Hemsida: lansfast.se/skelleftea
Telefon: 0910-77 90 00
E-post: skelleftea@lansfast.se

LF Västerbotten Bank & försäkring
Hemsida: LFvasterbotten.se
Telefon: 0910-73 40 00
E-post: info@LFvasterbotten.se

Se alla lediga objekt på www.lansfast.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons