Annons
Elin kallar många av figurerna hon skapar för farmödrar. Foto: Elin Lundqvist Burlin

Träsnidaren Elin uppmärksammas – får kulturnämndens stipendium

NYHETER Träsnidaren Elin Lundqvist Burlin tilldelas kulturnämndens arbetsstipendium för våren 2024. Hon planerar en utställning i naturen senare i år.

Annons

Kulturnämnden i Skellefteå delar ut arbetsstipendiet två gånger per år för att stödja lovande konstnärer som jobbar med alltifrån dans och teater till hantverk.

Vårens mottagare stavas Elin Lundqvist Burlin, träsnidare i Klutmark, som berättar att hon arbetar fram sin konst genom att lyssna på träet.

– Om jag inte har en specifik beställning vet jag inte i förväg vad det ska bli. Men oftast blir det vad jag kallar förmödrar. Jag brukar tänka på att de växter och träd som nu finns, deras anlevande levde samtidigt som mina. Det är en stomme i mitt skapande, jag letar efter mina rötter och mina förmödrar, säger hon i ett utskick.

Annons

Stipendiet på 20 000 kronor och stödet är menat att möjliggöra ett planerat och tidsbegränsat utvecklingsarbete. För Elin tar sig det formen av ett projekt som ska resultera i en utställning i naturen senare i år.

– Vi tycker det är roligt att få lyfta fram träsnidandet som konst och det låter spännande med en utställning i naturen, säger Daniel Sjögren (S) som är ordförande i kulturnämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons