Annons
Foto: Rene Asmussen / Pexels

Restaurangutbildning startas ändå – är inte endast för skolungdomar

NYHETER Det har tagit några vändor. Nu kommer ett restaurang- och livsmedelsprogram att startas i Skellefteå likafullt, på Medlefors och öppet för personer mellan 16 och 25 år, från hösten 2024.

Annons

På restaurangerna i Skellefteå har bemanningen länge vållat huvudbry så i november 2023, när Skellefteå kommun förkunnade starten av ett nytt gymnasialt restaurang- och livsmedelsprogram, var det minst sagt välkommet. Och för krögarna till lika stort förtret när alltsammans gick i stöpet.

Det var ett ekonomiskt beslut, motiverade gymnasienämnden. Sett till antalet sökande, 11 personer varav 7 behöriga på 16 platser, ansågs utbildningen ha kostat mer än den smakat.

– Vi måste tänka förnuftigt, men jag har full respekt för att det är jättejobbigt, uppgav gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S) i Norran efteråt.

Annons

Besvikelse och kritik var branschens svar. Men det sista i frågan var inte sagt och om kommunen inte skulle starta en utbildning tänkte andra göra det.

Medlefors kliver in

Det vänder sig till personer 16 till 25 år. Ett nytt restaurang- och livsmedelsprogram, framtaget i samarbete med lokala restauratörer och livsmedelsproducenter, kommer att startas på Medlefors folkhögskola i höst.

Ger våra studerande unika möjligheter att nätverka och lära av etablerade proffs.

Utbildningen blir CSN-berättigad och ska enligt skolan erbjuda praktisk kunskap inom både matlagning, bakning och servering, förståelse inom alltifrån näringslära och livsmedelshantering till service, och i grundläggande behörighetsämnen som svenska, engelska och matematik.

– Vi är stolta att kunna erbjuda denna mångsidiga utbildning, säger Monica Widman Lundmark, rektor på Medlefors, i ett pressmeddelande.

Annons

Det finns även en aspekt av företagande och ekonomi för att rusta studenterna för karriärmöjligheter i Sverige och utomlands.

Kontinuerlig input

Meningen är att de branschrepresentanter som bistått i programmets utformning också ska involveras löpande för att säkerställa att kursinnehållet hålls relevant och uppdaterat enligt branschens behov.

– Deras kontinuerliga engagemang ger våra studerande unika möjligheter att nätverka och lära av etablerade proffs och veteraner inom området, säger Andreas Karlsson, biträdande rektor och Josh Andrewartha restaurangchef på Medlefors.

Det nya restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer att sträcka sig över tre år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons