Annons
Foto: Rene Asmussen / Pexels

Nytt restaurangprogram drar igång under 2024: “Är en viktig satsning”

NYHETER Hösten 2024 startar en ny gymnasieutbildning inom restaurang och livsmedel i Skellefteå. Utbildningen är praktisk och genomförs i nära samverkan med lokala företag.

Annons

I det snabbt växande Skellefteå är restaurangbranschen den näring som utvecklats allra mest och det finns ett stort behov av utbildad personal. Den nya utbildningen inom restaurang och livsmedel som startar hösten 2024 är därför en viktig satsning för att fylla framtidens behov.

– Den nya utbildningen är en viktig satsning på framtiden. En förutsättning för att Skellefteå ska fortsätta utvecklas är att det finns lokala möjligheter till utbildningar inom bland annat restaurangbranschen, säger Johanna Smitt, rektor för restaurangprogrammet, i ett pressmeddelande.

Restaurangprogrammet har 16 platser och ger grundläggande behörighet för högre studier vid universitet och högskola.

Annons

Samverkan med lokala kockar

Utbildningen är platsförlagd, vilket betyder att den genomförs på skolan under ledning av programmets tillsatta lärare. Stort fokus läggs på praktiska och verklighetsnära moment. Eftersom utbildningen genomförs i samarbete med lokala restauranger och hotell kommer vissa kursmoment att genomföras i krogarnas egen verksamhet. De etablerade kockar som är knutna till utbildningen kommer också att hålla i vissa av utbildningens delar i skolans egna lokaler.

– Allt för att ta tillvara den unika kompetens som finns på orten, oavsett om det handlar om fine dining, husmanskost eller andra specialinriktningar, säger Jonas Markström, lärare på restaurangprogrammet.

Annons

Vid utvalda tillfällen under terminen kommer man dessutom att öppna upp matsalen på Campus och erbjuda allmänheten servering på olika teman och inriktningar inom matlagning.

Restaurangprogrammet finns också tillgängligt som lärlingsprogram i Skellefteå.

Annons
Annons
Annons
Annons