Annons
"Butikerna är också engagerade och vill det här, vilket gör en glad i hjärtat", säger Malin Winsa, vd på Noah. Foto: Privat

Vill lyfta fram små matproducenter – ny aktör etablerar sig i Skellefteå

NYHETER Det är en grossist som knyter samman småskaliga matproducenter i norr med dagligvaruhandeln. Noah etablerar sig i norra Västerbotten och Skellefteå är först ut.

Annons

Med alltifrån odling och förädling till administration kan små producenter ha svårt att komma in i sortimentet hos de stora butikerna. In kliver Noah, en återförsäljare som vänder sig till de allra minsta matproducenterna och tillgängliggör deras varor genom samarbeten med olika affärer.

– Alla har inte tid att åka runt på REKO-ringar och gårdsbutiker. Det är fantastiskt att de finns, men om producenterna ska kunna överleva och komma upp i volym tänker vi att man behöver finnas där konsumenterna finns, säger vd Malin Winsa.

Annons

Genom att stärka lokala småproducenter kan de samtidigt minska beroendet av importerad mat och öka självförsörjningsgraden i norr. Noah är en norrbottniskt idé med redan etablerade samarbeten i Boden, Luleå och Piteå.

– Butikerna är också engagerade och vill det här, vilket gör en glad i hjärtat. Vi har planerat att expandera till Skellefteå under 2024 och hittat den perfekta butiken att starta med, säger Malin.

Annons

Fler samarbeten

Det är inne på Ica Kvantum som det kommer att förberedas plats för bland annat lammkött, ostar och mjölk. I Norrbotten jobbar Noah med både Coop- och Ica-butiker och i Skellefteå kan fler samarbeten komma på tal, men de börjar så här.

Söker ni även samarbeten med fler lokala småproducenter?

– Ja, det gör vi. Ingen är för liten. Man behöver ha vissa tillstånd på plats såklart men vi söker alltid kontakt med nya producenter, säger Malin.

Annons

En invigning kommer att hållas i slutet på nästa vecka. Ica Kvantums färskvaruchef Ebba Linder hoppas att de med denna satsning kan synliggöra mathantverket i norra Norrland för fler.

– Vi har haft en lokal byggare som snickrat ihop speciell inredning så att vi ska kunna rymma allt detta utan att göra avkall på annat. Det ska bli fantastiskt kul att erbjuda ännu mer lokal mat, säger hon i en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons