Annons
Naturbruksgymnasiet i Åbyn, Burträsk. Foto: Privat

60-årsfirande Naturbruks står värd för SM i år – bjuder in allmänheten

NYHETER Naturbruksgymnasiet i Burträsk firar 60 år och i höst kommer skolan att stå värd för SM i skog. Området ska fyllas med firande och aktiviteter för stora som små.

Annons

Det tävlas i grenar som motorsågning, precisionsfällning och skogskunskap. SM i skog anordnas den 27-28 september och i år väntas omkring 70 deltagare från landet runt.

På Naturbruksgymnasiet ska det samtidigt jubileumsfiras. Tävlingarna kommer att invigas på fredagen och på lördagen bjuds allmänheten in för att se finalerna, delta i firandet och i olika aktiviteter.

– Det här är en perfekt möjlighet för skolan att öppna upp för allmänheten och visa upp all den fantastiska verksamhet som bedrivs här, säger rektor Jörgen Malm.

Annons

Det kommer bland annat ges möjlighet att träffa djuren på skolan.

– Vi har ju hästar, får, grisar och allt möjligt. Vi är i planeringsstadiet och jag vågar inte lova ponnyridning i dagsläget, men vi får se, fortsätter han.

Skolan arrangerar SM-tävlingen i samarbete med förbundet Skog och ungdom samt representanter för skogsbranschen i regionen.

– Vi är glada att även representanter från skogsbranschen är involverade. Hur vi arbetar med skog förnyas ständigt och det är tillsammans med branschen och våra elever som vi arbetar framåt, säger Jörgen Malm.

Annons

SM i skog

SM i skog är en praktisk-teoretisk tävling som ge­nomförs i två klasser:

  • Skol-klassen, där varje naturbruksgymnasium får stäl­la upp med tre tävlande.
  • SM-klassen, för naturbruksgymnasier (personal), skogsföretag samt Skog och ungdom-avdelningar. Två tävlande per lag.

Bästa skola

Förutom den individuella tävlingen i skol-klassen hålls en tävling mellan skolorna. De tävlandes resultat från respektive skola läggs ihop och skolan med högst po­äng vinner. Segrande skola har möjlighet att represen­tera Sverige vid Skogs-EM.

Källa: Förbundet Skog och ungdom

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons