Annons
"Lo Ringar & Nino" sätts upp av Riksteatern och är en föreställning om glesbygd, tro och identitet. Foto: Märta Thisner

Cirkeln sluts för Lo Ragnar – spelar på hemorten: ”Roligt och konstigt”

NÖJE Skelleftebon och poeten Lo Ragnar Lindström är, tillsammans med estradpoeten och författaren Nino Mick, aktuell med “Lo Ragnar och Nino – en poesiföreställning om glesbygd, tro och identitet” som spelas i Hallen på Nordanå den 22 mars.

Annons

Men om rätt ska vara rätt, och det ska det ju, så handlar det egentligen om två föreställningar i en men med en gemensam klangbotten.

– Min föreställning är egentligen en kärlekshistoria om att möta en person, hitta hem i den och bygga ett liv ihop. Sceneriet är Västerbotten där vi får följa med i ett litet liv under ett års tid – förankrade i historien, naturen och årstiderna, säger Lo Ragnar.

Lo Ragnar Lindström hade residens hos Riksteatern 2021 och vann 2022 Aftonbladet Kulturs skrivartävling Min Eld med diktsviten Kroppar i Myrmarken om arv, plats, kropp och transidentitet.

– Den kom till under residenstiden men den var för jävlig att skriva. Jag trodde inte att det skulle bli något. Jag ville bara skicka in den till Riksteatern och be om ursäkt, typ. Men det blev något jättefint av det, säger Lo Ragnar.

Annons

Mer innerligt

Men om Lo Ragnar tidigare gjort sig känd för sin aktivism och sina politiskt präglade texter så bjuds publiken nu på något mer innerligt. Men att kalla det personligt blir inte helt rättvisande, menar Lo Ragnar.

– Det jag snarare upplever är att ju mer jag djupdyker i mig själv och ju mer specifikt jag skriver desto mer allmängiltigt blir det. Det som är så härligt med den här föreställningen är att jag får ägna mig åt en liten kärna, ett litet liv. När jag sätter ord på detaljerna så når det också längre in i andra.

Annons

Det var riksteatern som hörde av sig till Lo Ragnar och frågade om den ville göra en poesiföreställning i deras regi. Den tackade ja men utan att veta att Riksteatern sökte ytterligare en person.

– Jag och Nino var bekanta men inte mer. Men det var helt fantastiskt att det blev Nino, våra respektive föreställningar i kombination med scenografi, ljussättning och ljudbild förhöjer båda.

Lo Ragnar och Nino har gjort en höstturné i södra Sverige och blivit vana att möta publiken ihop. Foto: Märta Thisner

Stor lyx

Att jobba med en föreställning av det här slaget var något nytt för både Lo Ragnar och Nino. Ingen av dem hade jobbat i ett team med dramaturg och regissör tidigare och var vana vid att jobba självgående.

– Det var en stor lyx att jobba med en bra dramaturg som kunde hitta trådar i historien som jag inte själv såg. Det var väldigt värdefullt att få ytterligare en läsare, säger Lo Ragnar.

Annons

Lo Ragnar och Nino har redan redan varit ute på höstturné i södra Sverige och vanan att möta publik har satt sig.

– Jag var inte särskilt nervös under turnén söderöver. Glesbygd känner glesbygd oavsett var i landet man är. Men nu när vi ska turnera i norr är det en annan sak. Människorna här uppe har ju rätt att tycka saker eftersom det handlar om dem, om oss, säger Lo Ragnar.

Den 22 mars är det alltså dags för föreställningen att angöra Skellefteå och Hallen på Nordanå. En plats som betytt mycket för Lo Ragnar.

– Det känns roligt och konstigt att spela i Skellefteå. Jag dansade mycket tidigare och har dansat många gånger i Hallen. Nu är jag där igen. Cirklarna sluts.

Artikeln är en del av Megafonen 20/3 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons