Annons
Baserat på pressmeddelande
Arkivbild: Tinika Häggström

Arkitekttävling för torget klubbad: ”Processen kommer kräva sin tid”

NYHETER Nu är det bestämt att det blir en öppen arkitekttävling för utformningen av Guldtorget. Förberedelserna ska inledas i vår.

Annons

Beslutet klubbades i kommunstyrelsen på tisdagen, uppger Skellefteå kommun i ett pressmedelande.

– Det är viktigt att vi äntligen kommer igång med arbetet att göra om Guldtorget, som kommer att bidra till en attraktiv och levande stadskärna, berättar Evelina Fahlesson (S), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nu under våren kommer Skellefteå kommun att anordna flera workshops med interna och externa arbetsgrupper för att så många som möjligt som berörs ska ges chansen att tycka till om utformningen.

Annons

Det arbetet ska, tillsammans med idéer från invånarna som samlats in tidigare och det gestaltningsprogram som tagits fram, sedan utmynna i ett tävlingsprogram som arkitekterna ska utgå ifrån när de ritar sina förslag.

– För oss är det viktigt att tävlingsprogrammet görs i dialog med de som berörs, till exempel fastighetsägare vid torget, så att vi får in så många olika perspektiv som möjligt. Processen med att göra om torget kommer att kräva sin tid om det ska bli något bra av det, säger Johanna Granlund, projektledare vid Skellefteå kommun.

Annons

Planen är att starta tävlingen till hösten och välja ett vinnande bidrag under vintern, så att projektering kan göras under 2025 och 2026. Själva ombyggnaden av torget ska börja i slutet av 2026 och beräknas färdig i mitten av 2028.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons