Annons
Foto: Pressbild

Rekord i lokaltrafiken under 2023 – Skellefteå buss: ”Glada och stolta”

NYHETER Under fjolåret gjordes närmare 1,8 miljoner resor i stadstrafiken i Skellefteå – ett antal som aldrig varit högre – enligt Skellefteå buss som fortsätter att blicka framåt.

Annons

Det kollektiva resandet i Skellefteå har återhämtat sig efter pandemin. Redan under 2022 kom antalet resenärer upp i en högre nivå än före pandemin och nu, med 2023 sammanfattat, kan man konstatera att ökningen fortsatt.

– Vi är både glada och stolta över att så många både nya och gamla Skelleftebor väljer att resa kollektivt, säger Skellefteå buss vd Marie Larsson i ett pressutskick.

Statistik för året visar att det gjordes nästan 1,8 miljoner resor i stadstrafiken under 2023, cirka 450 000 fler än under 2022, och ett nytt rekord.

– Det är tydligt att vi ser början på en beteendeförändring i sättet man väljer att resa, berättar Marie Larsson.

Annons

– Människor som har flyttat hit i samband med de stora industrietableringarna har snabbt kommit in i att använda kollektivtrafiken, vilket naturligtvis får stort genomslag på statistiken. Men vi ser även att redan etablerade Skelleftebor åker kollektivt i allt större utsträckning, istället för att ta bilen, fortsätter hon.

Bolagets roll framåt

Kollektivtrafiken väntas få en allt viktigare roll i takt med befolkningsökningen i Skellefteå. För bussbolaget handlar det både om att hantera trafikökningen och den miljöutmaning den innebär

– Omställningen till en fossilfri fordonsflotta har redan kommit en lång bit på vägen och vi ska fortsätta ställa krav på leverantörerna så att de skapar rätt förutsättningar för det. Dessutom är det viktigt att vi fortsatt har den rådighet som gör att vi snabbt kan göra trafikändringar för att möta de växande behoven, säger vd:n.

Annons

Skellefteå buss och Marie Larsson kan exempelvis även komma att introducera fler linjer i stadstrafiken.

– Ju attraktivare och mer målgruppsanpassat utbud vi kan erbjuda, ju enklare blir det för fler människor att välja att åka buss istället för bil. Vilket i förlängningen skulle betyda att vi kan utveckla utbudet ännu mer och bidra som en positiv kraft genom att främja goda luftmiljöer, lägre bullernivåer och ett minskat antal bilar, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons