Annons
Magnus Johansson, en av de ideella arrangörerna i föreningen Nordskens vänner. Foto: Jonas Nilsson

Dags för Nordsken – nu mitt i centrum: ”Kan bli som en andra julafton” • Stora planer för framtiden

KULTUR Den 28-29 december kommer Nordsken tillbaka i ny tappning, mitt i centrum och med mängder av aktiviteter, gratis för alla. Efter den resa som lett arrangörerna hit är de spända inför framtiden.

Annons

Det har pratats om en flytt till Sara kulturhus förut. När huset höll på att byggas fanns en vision om ett storslaget event med Sara som utgångspunkt, som svallar ut ur huset och in i Skellefteå innerstad.

Kanske kan torget abonneras och centrumhandeln inkluderas på något sätt, eller restaurangerna? Kanske kan hela gågatan kläs i Nordskens färger? Det finns städer i Europa som åstadkommer liknande saker varje år.

Men när huset stod färdigt insåg Nordskens vänner att det inte skulle ske utan uppoffringar.

– Sara kulturhus är bara för litet för Nordsken, sade Dick Hellman i fjol, i egenskap av dåvarande ordförande.

Annons
Bild från fjolårets arrangemang av Nordsken. Foto: Magnus Johansson

Efter pandemin återgick de därför till Skellefteå Kraft Arena, vilket var planen även för 2023, men i våras kom evenemanget att krocka med Tiomila som tog arenan i anspråk. Kvar fanns ett givet alternativ.

Tar steget fullt ut

Istället för på Vitberget anordnas årets Nordsken mitt i centrum, den 28-29 december. Det finns mer yta att tillgå på arenan och rent arrangörsmässigt har kulturhuset vissa andra begränsningar, men om eventet ska flytta gör arrangörerna resan helhjärtat.

– Ett Nordsken mitt i stan under mellandagsrean är en fantastisk möjlighet att nå en bredare målgrupp. Och det blir mer inkluderande än på många år, säger Magnus Johansson i Nordskens vänner.

Bild från fjolårets arrangemang av Nordsken. Foto: Magnus Johansson

Det blir helt gratis att komma och gå till skillnad från förut när arrangemanget var större och mer kostsamt. Sett till försäljning och antal utställare blir eventet mindre i år men vidden som kännetecknar Nordsken skall förbli.

Det vankas utställningar, legobygge och figurmålning, brädspel, pill med elektronik, en mängd arkadspel, flipper och gamla tv-spel, cosplay och mer.

– Vi kommer att ha gratis aktiviteter för alla åldrar. För barnen hoppas vi att det här kan bli som en andra julafton. För vuxna kan detta vara ett andningshål i stressen och kostnaderna kring jul och nyår, säger Magnus.

Annons
Bild från fjolårets arrangemang av Nordsken. Foto: Magnus Johansson

Bättre för arrangörerna

Årets evenemang kan även bli en andningspaus för alla bakom. På arenan har genomförandet krävt hundratals volontärer och kärngruppen har behövt ta ledigt från ordinarie jobb för att mäkta med allt, med nöd och näppe.

I Sara kulturhus blir arrangemanget mer hållbart även för dem.

– Det blir en enorm skillnad i arbetsbelastning. Istället för att ha 200-300 volontärer kan vi ha 20-30. Vi får mycket gratis i huset; det har ett eget vaktmästeri, egna besöksvärdar och säkerhetsvakter, och det finns ljud och ljus, säger Magnus.

Den tidigare drömmen om vad ett Nordsken i centrum kan bli har aldrig heller lämnat dem.

Bild från fjolårets arrangemang av Nordsken. Foto: Magnus Johansson

Vilka ytor i kulturhuset kommer Nordsken att omfatta?

– Alla, förutom scen 1. Vi ser det här som ett tillfälle att prova trycket som Sara kulturhus klarar av, fortsätter han.

Tar sats för mer

Efter årets genomförande kommer de att behöva utvärdera, men arrangörernas arbetshypotes är att inte gå tillbaka till arenan. Bara de ser att intresse finns och lokalerna funkar tänker de stanna i Sara kulturhus. Och växa ut ur huset.

Till en början hoppas de sätta upp en matmarknad på torget nästa år. Kanske anordna filmvisning i samarbete med biografen med.

– Vi vill gärna involvera cityhandeln också, få folk att uppleva Skellefteå innerstad. Vi kan pynta, ljussätta och få hela stadskärnan att leva upp. Det kanske inte blir under jullovet då, inte minst för att personer har svårare att ta sig hit då, men vi får se, säger Magnus.

Annons
Bild från fjolårets arrangemang av Nordsken. Foto: Magnus Johansson

Han drar en parallell till franska Angoulême, en stad som årligen förvandlar sitt centrum till ett serieparadis, och lokala aktörer hakar på. Till exempel anpassar restaurangerna sina menyer därefter.

– Vi har en lång väg att gå innan vi är där, men vi måste sträva. Om vi ska bygga det här bra, långsiktigt och hållbart så behöver vi hjälpas åt, och om vi kan ge tillbaka i form av turism och försäljning i innerstan så är väl det jättebra, säger Magnus Johansson.

Hela programmet för årets evenemang uppdateras löpande på Nordskens hemsida.

Artikeln är en del av Megafonen 6/12 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons