Annons
Dick Hellman är ordförande i Nordskens vänner, som arrangerar det hela. Foto: Pressbild / Arkivbild

Ändringar inför Nordsken: Kan inte anordnas under våren som vanligt

NYHETER Nordsken, norra Skandinaviens största spelevent, brukar anordnas i Skellefteå över Kristi himmelsfärdshelgen – men så blir det inte i år. Exakt när det blir återstår att se.

Annons

Efter tre års uppehåll kom Nordsken tillbaka under 2022. Med utställningar, tävlingar, celebra besök, panelsamtal, workshops och mycket, mycket mer. Evenemanget lockar tusentals besökare och når även ut globalt.

Eventet anordnas normalt i Skellefteå Kraft Arena under Kristi himmelsfärdshelgen i maj. Det är bara på arenan som det finns tillräckligt med plats. Arrangörerna brukar också boka de flesta av stadens hotellrum, för de långväga besökarna.

Men där ligger kruxet, för i år finns det konkurrens om utrymmena.

Annons

Ger plats åt idrotten

Samma helg kommer Skellefteå att myllra av orienterare. De tävlar i medeldistans på torsdagen, stadsprint på fredagen – och under fredagen och lördagen är det dags för jättetävlingen 10-mila.

– Det är ett massivt event för Skellefteå så vi kan inte köra den helgen, förklarar Dick Hellman, ordförande i föreningen Nordskens vänner.

Både arenan och hotellrummen tas i anspråk, så Nordsken sätts på is. Arrangörerna har fortfarande för avsikt att genomföra det hela, men inga datum har satts. De siktar preliminärt på höstlovet vecka 44.

Annons

– Men inget är spikat ännu. Vi har ett årsmöte i slutet av februari och då kommer en ny styrelse att tillträda. Vi har valt att låta dem äga frågan, säger Dick.

De hoppas anordna andra, mindre event innan dess. Kanske redan under våren.

– Det kan vara konserter, små nördevenemang eller sådär. Vi har haft möten och för dialog med tänkbara partners att samarbeta med, berättar Dick Hellman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons