Annons
Cimberly Wanyonyi vinner Idol 2023. Foto: Emma Larusdottir, TV4.

Cimberly tar hem stora segern – är vinnaren av Idol: ”Det är inte sant”

NÖJE Fredagen den 30 november stod Cimberly Wanyonyi från Skellefteå som segrare i Idol efter en smått osannolikt framgångsrik resa genom höstens fredagsfinaler.

Annons

“Tack! Tack till alla som röstat och alla som stöttat. Inte bara min familj och vänner och min stad, människor som inte ens känner mig som har sett hur mycket det här betyder för mig. Tack för att jag fått vara mig själv och att ni gillat mig för den jag är, finns ingen finare respons att få än det. Ni har funnits där under några av mitt livs både lyckligaste och tyngsta veckor. Jag har så mycket kärlek för er.”

Så skrev Cimberly Wanyonyi på sin Instagram dagen efter att hon tagit hem segern i Idol. En seger som, mot bakgrund av hennes framgång under hela tävlingen, inte kändes oväntad men som givetvis var överväldigande för huvudpersonen. Och än mer överväldigande blir det när man tänker på att Cimberly, för bara några månader sedan var en “vanlig” 18-åring som gick sista året på det estetiska programmet med musikinriktning på Anderstorpsgymnasiet.

Mamma övertalade

Sången och drömmen om att bli en etablerad artist hade alltid funnits där men inte som en realitet i närtid. Att söka till Idol var inte heller något som Cimberly planerat. Det var hennes mamma Jaana som övertalade henne att prova när Idolproduktionen sökte nya deltagare i Luleå. Väl på plats kom familjen för sent till uttagningen men tack vare en godhjärtad person i produktionen fick Cimberly ändå möjligheten att sjunga för juryn. Och resten är, som man brukar säga, historia.

– Jag hade inga egna planer på att söka till Idol. Det var mamma som tyckte att jag skulle göra det. Själv trodde jag nog inte att jag skulle ha någon chans. Dessutom kom jag ju sent, säger Cimberly.

Annons

Redan under den där första uttagningen öste den begeistrade juryn superlativer över Cimberly, något som fortsatt genom tävlingen.

– Jag blir påmind om att du är superstjärnan i det här gänget faktiskt, sa jurymedlemmen Alexander Kronlund.

– Churchgirl, du har swag, rytmen, ja ja, du har allt, sa Kishti Tomita, den jurymedlem som kanske inte är direkt känd för att strö beröm runt sig.

Nära att hoppa av

Men trots segertåget genom tävlingen har allt inte gått på räls för Cimberly som dragits med förkylningar och röstproblem. Dessutom dog hennes mormor mitt under tävlingen varefter hennes mamma genomgick en magoperation och var allvarligt sjuk, något som fick Cimberly att överväga att hoppa av hela Idol-tåget. Något hon lyckligtvis inte gjorde.

Annons

Förutom att imponera på Idol-juryn har Cimberly också vunnit tv-tittarnas hjärtan i allmänhet och Skelleftebornas i synnerhet. När det stod klart att hon gått till slutfinal gjorde hon ett gästspel på Guldtorget i Skellefteå under skyltsöndagen, något som fick Skellefteborna att gå man ur huse och sluta upp på torget.

– Det var väldigt speciellt att komma hem och se den stora publiken på torget, höra hur alla jublade. Jag har vant mig vid att vara på tv och sjunga för studiopubliken under fredagsfinalerna. Men att sjunga live för så här många personer är något extra, sa Cimberly.

Svårt att ta in

I finalen ställdes Cimberly mot artistkollegan och vännen Saga Ludvigsson.

Cimberly inledde finalkvällen med att sjunga ”River deep mountain high” av Ike & Tina Turner, följd av ”The greatest love of all” av Whitney Houston. I den avslutande duellen sjöng både Saga och Cimberly låten ”Won’t be sorry”.

– Jag blir antingen etta eller tvåa och det blir bra oavsett, sa Cimberly när Megafonen intervjuade henne dagen innan finalen.

Annons

Bara ett drygt dygn senare stod Cimberly som segrare i Idol. Och att hon var överväldigad gick inte att ta miste på.

– Jag kan inte tro det, det är inte sant!

– Jo, det är sant! Du har vunnit Idol, upprepade programledaren Pär Lernström på scenen.

Ett nytt liv

Att vinna Idol innebär dock inte någon vila eller återgång till hur livet var innan tävlingen. Måndagen den 11/12 står Cimberly och några av hennes Idol-kompisar på Sara kulturhus största scen för att bjuda på både sång och mingel med fansen. Och under våren och sommaren väntar ett exklusivt skivkontrakt och Diggiloo-turné runt om i Sverige.

Efter att ha sett Cimberlys framfart i Idol kan nog alla som sett och hört henne sjunga instämma i det som finalrivalen Saga Ludvigsson sa när Cimberly vunnit.

– Hon är så grym, hon förtjänar det verkligen.

Artikeln är en del av Megafonen 6/12 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons