Annons
Berättarprogram på Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman

Glädjebesked för teatern – stadigt stöd för berättararbetet är i hamn

NYHETER Västerbottensteatern får permanent finansiering för att arbeta med berättandet som scenkonst, efter beslut av Skellefteå kommun och Region Västerbotten.

Annons

– Att Västerbottensteatern från 2024 får en stabil finansiering till vår verksamhet är en tidig julklapp till vår publik och ett styrkebesked. Berättandet har funnits som en del av Västerbottensteatern under väldigt lång tid och idag finns den nordiska spetskompetensen inom berättande här i Skellefteå, säger Challa Gustavsson, vd på Västerbottensteatern, i ett pressmeddelande.

Västerbottensteatern har i uppdrag att värna, stärka och utveckla berättandet både i form av scenkonst och som arrangemang där deltagare får utveckla sina egna berättelser. Tidigare har man inte haft fasta medel för att utveckla berättarkonsten, något som alltså förändras från och med 2024.

Annons

Den permanenta finansieringen blir en viktig pusselbit för det fortsatta arbetet som omfattar hela regionen.

– Berättandet är en kulturform som binder samman generationer. Här i Västerbotten har vi en stark tradition av att dela våra berättelser. I tider av förändringar spelar berättandet en nyckelroll till det demokratiska samtalet mellan människor, säger Challa Gustavsson.

Annons

I mars 2024 börjar Johanna Salander som ny konstnärlig ledare på Västerbottensteatern. Även hon gläds åt dagens besked.

– Jag brinner för att bjuda publiken på verkligheter som vi inte tidigare fått se gestaltade. Där är vårt berättaruppdrag viktigt. Inte minst när det kommer till att utforska och lyfta fram berättelser som tidigare inte är hörda, säger Johanna Salander.

Västerbottens berättarverksamhet

Västerbottensteaterns berättarverksamhet – Nordiskt Berättarcentrum – har hela Norden som arbetsfält och arbetar med berättande på en mängd olika sätt. Som scenisk konstform, som pedagogiskt läroverktyg i skolan och som mötesplats för utvecklandet av nordiskt och europeiskt berättande

Återkommande arrangemang är bland annat den årliga Berättarfestivalen. Festivalen innehåller publika arrangemang för både barn och vuxna och genomförs i samarbete med ett femtiotal lokala och regionala arrangörer.

Berättarverksamheten innefattar också många möjligheter för deltagare att själva utveckla sitt berättande. Årets Berättarkommun som genomförs i samarbete med Västerbottens museum och syftar till att lyfta och utveckla berättandet och dess möjligheter i utvalda kommuner och stärka den lokala utvecklingen i hela regionen. Projektet Berättarkraft ger deltagarna möjlighet att utveckla sin kompetens inom muntligt berättande och konferensen Lära med Berättande riktar sig till lärare och pedagoger som vill utveckla berättandet som pedagogik.

Källa: Västerbottensteatern

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons