Annons
Johan Westerlund, Petter Sandström, Sebastian Åkesson, Pontus Åkesson, Mikael Israelsson och Simon Åkesson i det progressiva rockbandet Moon Safari. Foto: Carina Hedlund

Skelleftebandet tillbaka med nytt album efter tio år – som tokhyllas

MUSIK Tio år efter albumet Himlabacken Vol.1 släpper det progressiva rockbandet Moon Safari uppföljaren Himlabacken Vol.2 – ett album som höjts till skyarna av en enig kritikerkår. Nu väntar spelningar i Oslo och Tokyo och, om bandet själv får önska, en eller annan spelning i hemstaden Skellefteå.

Annons

“Den bästa platta som släppts på denna sida millennieskiftet.”
“10 out of 10, a stone cold masterpiece.”
“I’m utterly blown away!”

Att googla Moon Safari + Himlabacken Vol.2 + recensioner skickar en direkt in i en fullkomlig hyllningsfest. Bara en vecka efter släppet av Moon Safaris senaste album har världens progressiva rockrecensenter samlats i en unison hyllning där man inte sparar på berömmet.

– Det har varit ett väldigt gott bemötande. Vi är ju alla musiknördar och musikälskare och målet är att varje album ska platsa i den egna skivsamlingen. Och det är faktiskt ett starkt album som är bra producerat, mixat och mastrat. Men man kan ju ändå aldrig veta innan, säger Petter Sandström, sångare i bandet.

Annons

Livet kom emellan

Det har alltså gått tio år sedan Moon Safari släppte sitt senaste album och att det tagit ett helt decennium att få till uppföljaren har sina förklaringar. Under de tio år som gått har antalet barn till bandmedlemmarna ökat från 2 till hela 16 stycken. Lägg till en pandemi och receptet på en utdragen process är klart.

– Man kan säga att både livet och pandemin kom emellan. Redan 2019 hade vi spelat in trummor och bas och mixat två låtar. Samtidigt kände vi att vi ville sätta ribban ännu högre. Och sen kom ju pandemin, säger Petter.

Tänjer på gränserna

“Progressiv rock” är kanske ett lite diffust begrepp för många men kan enkelt beskrivas som melodiös rock som tänjer på gränserna och präglas av frihet och ett allmänt tillåtande. Genren härstammar från 1960-talet och The Beatles brukar ses som en viktig föregångare inom genren. Det var när de slutade turnera 1966 och blev ett renodlat studioband som experimentlustan nådde nya nivåer och resulterade i progressiva album som Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band och The White Album. Andra stilbildande band inom genren är Genesis och Pink Floyd.

– Det finns också influenser från både klassisk musik, vad gäller den fria längden på låtarna, och filmmusik. Det är en genre som inte har så många regler, säger Petter Sandström och tillägger att detta också leder till att vissa band upplevs som “svårare” än andra.

Skivomslaget till Himlabacken Vol.2, Moon Safaris nya album som släpptes den 8 december.

– Vi spelar progressiv rock som din mamma kan gilla, för att sammanfatta det. Men det finns många olika avarter och förgreningar där vissa är riktigt svåra att ta till sig. Min fru var med på kryssningen Cruise to the edge där en massa olika progressiva band spelar. När ett band hade gått på och spelat ett tag frågade hon “Har de börjat spela på riktigt än?” Det säger en del om hur olika banden kan vara, säger Petter.

Spelade in på Mullberget

Himlabacken Vol.2 ges ut på det egna skivbolaget Blomljud och har spelats in på Mullberget i Skellefteå. Att man väljer att spela in i en visserligen bra men i musiksammanhang liten studio i en rätt liten stad har flera förklaringar.

– Vi är givetvis lokalpatriotiska. Eftersom vi ger ut musiken själva på eget bolag har vi heller inga förskott att jobba med. Visst vore det trevligt med en dyr studio men samtidigt är Mullberget bra och det är lätt att få loss tid där, säger Petter.

Annons

Under vintern och våren kommer Moon Safari att bege sig ut på en mindre turné som omfattar en festival i Oslo och tre konserter i Tokyo. Japanerna är, enligt Petter Sandström, generellt ganska svåra att nå ut till, varför framgångarna i landet känns lite extra bra.

– Det är en ära att ha nått ut så bra där. Och skivan går väldigt bra i Japan. Vi har legat på första plats på den japanska Amazon-listan, före band som Metallica och Guns ‘n’ Roses, säger Petter.

Drömmer om Sara

Sverige är kanske inte det land i världen som allra mest uppskattar progressiv rock om man jämför USA och Tyskland där genren är riktigt stor. Men Moon Safari hoppas ändå på spelningar i såväl Sverige som Skellefteå.

– Vi har inte bokat något i Skellefteå än men det är klart att det vore kul att spela på hemmaplan. Sara kulturhus är ju himla fint och det vore enormt roligt att få spela där.

Moon Safari

Moon Safari är ett progressivt rockband som bildades i Skellefteå 2003. De ger ut musiken på det egna skivbolaget Blomljud.

Bandet utgörs av:

 • Petter Sandström
 • Johan Westerlund
 • Simon Åkesson
 • Pontus Åkesson
 • Sebastian Åkesson
 • Mikael Israelsson

Diskografi:

 • A Doorway to Summer (2005)
 • Blomljud (2008)
 • Lover’s End (2010)
 • Himlabacken Vol. 1 (2013)
 • Himlabacken Vol. 2 (2023)
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons