Annons
Patrik Sundberg och Fredrik Jonsson flankerar Stella B Grundström på Skanska, partner till hållbarhetspriset. Det är ett av sex ingenjörspriser som årligen delas ut. Foto: Jonas Persson

Skellefteå Kraft vinner pris: Hyllas för hållbar design i Sara kulturhus

NYHETER Skellefteå Kraft vinner det prestigefyllda Stora ingenjörspriset 2023, i kategorin hållbarhet. Det delades ut under Ingenjörsdagarna i Stockholm på torsdagen.

Annons

Stora ingenjörspriset i hållbarhet 2023 går till Skellefteå Krafts affärsinnovationsteam med Fredrik Jonsson och Patrik Sundberg i spetsen, för energi- och värmelösningen de åstadkommit i Sara kulturhus. Juryns motivering lyder:

Skellefteå Krafts affärsinnovationsteam med Fredrik och Patrik har skapat det energisystem som bidragit till att Sara kulturhus blivit världens klimatsmartaste byggnad av sitt slag. Detta genom att använda batteriteknik, stor smartness och en ny affärsmodell – en modell där både energiproducent och energikonsument vinner på att det används mindre energi. Denna modell kan vara nyckeln som får hela energimarknaden att arbeta mot samma håll. Detta är inte ett experiment som avslutas utan en lösning redo att mångfaldigas.

Annons

Priset delades ut på torsdagskvällen under Ingenjörsdagarna i Stockholm. Evenemanget anordnas årligen för att hylla Sveriges ingenjörer och samtidigt lyfta hur viktigt kreativitet, innovationskraft och kompetens är för Sveriges utveckling, tillväxt och konkurrenskraft.

– Det är jättekul att vårt arbete uppmärksammas utåt. Skellefteå Kraft ska vara det bästa energibolaget för Sverige. Då känns det extra fint med just ett hållbarhetspris, säger Patrik Sundberg i ett pressmeddelande.

Annons

Fortsätter framåt

Resan i Skellefteå startade med utvecklingen av Zero Sun-huset på Vitberget. Samma smarta värme- och energilösningar har skalats upp och anpassats för att fungera i det betydligt större Sara kulturhus.

Nästa steg blir att utveckla en hållbar stadsdel på campusområdet i Skellefteå.

– I stort sett alla funktioner i företaget har involverats i projektet, det är verkligen resultatet av ett lagarbete. Nu skalar vi upp och siktar på att ta nästa steg med en hållbar stadsdel, säger Patrik Sundberg.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons