Annons
Foto: Andreas Nilsson, Region Västerbotten

Patient avled efter att ingrepp fått lägre prioritet • Ivo-anmälan gjord

NYHETER En patient har avlidit i väntan på operation, efter att ha drabbats av en allvarlig komplikation. Region Västerbotten har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Det började med en inflammation i gallblåsan. Patienten inkom på en akutmottagning i länet och lades in i väntan på operation.

Planen var att operationen skulle genomföras akut, men så blev det inte. Enligt Region Västerbotten gjorde andra mer akuta operationer att patienten behandlades med dränage och sedan skrevs ut till hemmet i väntan på sin tur.

Några veckor passerade och personen kom in på nytt, nu med misstänkt sepsis (blodförgiftning) och läget blev sämre, så patienten flyttades till intensiven. Hen avled senare efter en och en halv månads intensivvård.

Patienten hade då drabbats av en allvarlig infektion och organsvikt i flera organ.

Region Västerbotten har utrett fallet och personens liv hade sannolikt gått att rädda om hen opererats direkt, även om det inte går att säga med säkerhet. Nu har ärendet också anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons