Annons
Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden. Foto: Patrick Degerman / Matthias Zomer, Pexels

Pengar skjuts till efter beslut – ska möjliggöra fler aktiviteter för äldre

NYHETER Socialnämnden fördubblar potten avsatt för aktiviteter på Skellefteå kommuns 20 vård- och omsorgsboenden, meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

Den totala kultur- och aktivitetsbudgeten på Skellefteå kommuns 20 vård- och omsorgsboenden har tidigare legat på 100 000 kronor, men nu blir det 200 000 som boendena får dela på.

Alla boenden har ett aktivitetsombud som tillsammans med enhetschefen planerar vilka aktiviteter som ska anordnas för de som bor där.

– För äldre och för personer med kognitiva sjukdomar kan små, enskilda aktiviteter i vardagen vara minst lika värdefulla som en större gruppaktivitet. Med en utökning av aktivitetsbudgeten är målet att kunna ordna fler aktiviteter av varierade storlekar och med individen i fokus, säger Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden.

Annons

På gårdagens sammanträde beslutade nämnden även att godkänna en aktivitetsplan som beskriver ambitioner och mål med aktiviteterna. Den innefattar:

  • Att alla vård- och omsorgsboenden ska identifiera de boendes behov och erbjuda specifika aktiviteter som kan göra skillnad i vardagen och främja hälsan hos de äldre.
  • Att utveckla och främja samarbetet med lokala aktörer, till exempel föreningar.
  • Att prioritera samverkan med anhöriga.
  • Att ge personalen möjlighet att stödja aktiviteter samt erbjudas stöd och utbildning för att kunna utföra arbetsuppgifterna.
Annons

Enligt pressmeddelandet ska aktivitetsplanen implementeras stegvis med start 2024 och revideras i början av en ny mandatperiod.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons