Annons
Sara kulturhus. Foto: Sven Burman, Visit Skellefteå

Sara kulturhus nominerat – kan få fint arkitekturpris: ”Väldigt glada”

NYHETER Sara kulturhus i Skellefteå är nominerat till Mies van der Rohe Awards 2024, ett prestigefyllt arkitekturpris.

Annons

Det är EU:s pris för samtida arkitektur, uppkallat efter den tyska arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Det delas ut för att uppmärksamma ledande europeisk arkitektur, främja kvalitet och lyfta fina lösningar; tekniska som konstruktionsmässiga, sociala, ekonomiska, kulturella och estetiska.

362 europeiska projekt har nominerats till 2024 års pris, varav ett är en 75 meter hög träbyggnad i centrala Skellefteå.

– Vi är väldigt glada över nomineringen. Det är ett bevis på arkitekturens förmåga att sammanföra människor och kulturer och samtidigt berika en hel region, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter på White Arkitekter.

Annons

I ett pressmeddelande beskriver de Sara kulturhus som en internationell ledstjärna inom hållbar design. Ett offentligt vardagsrum för Skelleftebor såväl som för turister, och ett kulturellt nav.

Frågan är vad Mies van der Rohe Awards-juryn ska tycka. Av de nominerade projekten kommer finalister att utses till våren och vinnaren tillkännages i maj 2024.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons