Annons
Ett ödsligt torg i november 2022. Foto: Jonatan Stålhös

Hundratals synpunkter om torget – så går kommunen vidare härifrån

NYHETER Över 400 synpunkter har kommit in i den invånardialog om Guldtorget som Skellefteå kommun har haft. Nu berättar kommunen vad som händer härnäst.

Annons

Guldtorget ska utvecklas och Skellefteå kommun har bett allmänheten att tycka till om det. En invånardialog har hållits över sommaren och över 400 synpunkter kommit in, vilket kommunen tackar för.

– Det är fantastiskt att så många vill vara med och påverka hur torget ska utformas, säger Harriet Wistemar, avdelningschef Fysisk planering, i ett utskick.

Annons

Vad som händer nu

Hon och Enar Nordvik, bygglovschef i Skellefteå, är redo att gå vidare i processen nu. I första hand ska de sammanställa synpunkterna som kommit in.

– När vi ser på det som kommit in så är det många olika åsikter, lite spretigt. Det är många som vill ha mer grönt, medan andra vill ha fler uteserveringar. Vissa vill ha mer småskaliga ytor medan andra vill ha mer moderna, öppna ytor, säger Enar.

I nästa steg kommer de att prata med fastighetsägare och företagare i centrum, om hur de vill att platsen ska förädlas. Kommunen ska även lyssna till de synpunkter som framförts till ungdomsfullmäktige.

Annons

Och när det är gjort, senare i steg tre, kommer en tävling att utlysas.

– Efter det kan vi gå ut med en arkitekttävling. Vi har ju snart gjort klart platsen framför Sara och nu spiller det här över så vi behöver göra något med torgytan också, så att de på ett bra sätt kopplas ihop, säger Harriet Wistemar.

Ett axplock av synpunkterna

De över 400 synpunkterna som Skellefteå kommun fått in ska fungera som komplement till det gestaltningsprogram som tagits fram för torget. Så här tycker några invånare:

Skapa något som människor gillar. En stor öppen yta attraherar inte någon. Vi gillar mat/dryck och möjligheter att slå oss ner/umgås bland växtlighet. Boule? Skridskois på vintern. Glasskiosk? Varmchoklad och varmkorv på vintern. Matmarknad.

Skapa en inbjudande miljö likt den vid älven! Riv den där fula fontänen. Ingen vill vara där. Den är bara ful, smutsig och trist och fyller ingen funktion förutom att ingen gillar den. En liknanden fontän som vid älven som bjuder in till vattenlek och svalka, det vore roligt att ha mitt i stan.

Make it interesting to be there, parcour course, boulder (climbing) mushroom, The list can go on, But make it interesting to be there, fill it with stuff for kids to interact with the place.

Annons

Anordna mer blandade aktiviteter. Låt föreningar och organisationer visa upp sin verksamhet, anordna program, arrangera saker som olika åldrar tycker är roligt. Uppmärksamma olika högtider och saker som händer i världen. Lekvärdar för barn på sommaren skulle säkert vara uppskattat. Säkerhetsvakter och poliser som syns mycket gör att folk känner sig tryggare.

Gör bara nåt vettigt av det denna gång. Ingen dyr skulptur som alla hatar och skäms över. Få in lite natur och gör det mysigt. Lite mer som stadsparken.

Flexibel ”inredning” med flyttbara träd, växter, cafevagnar etc. Säsongsbetonade utbud. Höstmarknad.

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons