Annons
Sponsrad artikel
Optikerna Johan Nilsson och Marie Ederlöf är två av dem som utreder torra ögon.

Behandlar torra ögon med avancerad teknik – många lider av besvär: ”Vi gör allt för att hjälpa”

ANNONS Med ny avancerad teknik undersöker optikerna på Smarteyes vad som ligger bakom dina torra ögon – för att sedan kunna sätta in rätt åtgärder för att lindra besvären. “Många i branschen tror inte att det är sant att vi har den här utrustningen”, säger optikern Eric Wennberg.

Det var förra året som Smarteyes i Skellefteå, som enda butik i kedjan, byggde ett dedikerat rum – fyllt med utrustning för miljonbelopp – för att utförligt kunna undersöka torra ögon och vad som orsakar besvären.

– Det finns kliniker i Stockholm och Göteborg som gör liknande undersökningar, men vad jag vet är vi ensamma i norra Sverige som gjort så här stora investeringar, säger Adam Wikström, butikschef.
Idén till satsningen kom för flera år sedan när han kom i kontakt med Ghoncheh Yazdani, specialistläkare inom ögonsjukdomar.

– Vi började prata och insåg snabbt att det här var en bra idé som kan komplettera ögonsjukvården som redan finns, säger Adam.

Ghoncheh Yazdani är specialistläkare inom ögonsjukdomar. Hon har varit med och utbildat optikerna på Smarteyes, och finns med som bollplank under processen med att utreda torra ögon.

Att ha torra ögon är något som drabbar allt fler, och många har stora besvär som påverkar det dagliga livet och livskvalitén.

– De behöver hjälp och stöd, säger Ghoncheh som har varit med och utbildat optikerna på Smarteyes.

Det är roligt att se att optikerna är nyfikna och intresserade av detta viktiga område.

Hennes uppfattning, efter att undersökningarna på Smarteyes pågått i snart ett år, är att många patienter har fått den hjälp de behöver med sina torra ögon och ytbesvär.

– De blir noggrant undersökta och väl omhändertagna. Det är roligt att se att optikerna är nyfikna och intresserade av detta viktiga område, säger hon.

Delar kunskapen

Det som optikerna gör är att kika på en hel rad detaljerade parametrar som till exempel salthalt, hur körtlarna runt ögat fungerar och om det finns någon inflammation som påverkar. Vid alla undersökningar sitter två optiker med, något som Eric Wennberg tycker är bra.

– På så vis delar vi kunskapen bland alla optiker hos oss, vilket gör oss bättre på vårt jobb, säger han.

Med den nya utrustningen kan optikerna på Smarteyes ta fram en 3D-karta av ögat men även se saker som de meibomska körtlarna, mäta tårfilmens balans samt blinkfrekvens.
En sak som kan lindra torra ögon är att använda en miniskleral lins, alltså en hård lins som täcker hela hornhinnan. Bakom den finns en fuktkammare som håller ögat fuktigt. På bilden syns optikern Eric Wennberg som har lagt in en grönfärgad vätska bakom sin lins i utvärderingssyfte. “Att det är grönt är bara för att kunna mäta hur mycket vätska som får plats”, försäkrar han.

Eric berättar också att han möttes av förvåning när han besökte Optometridagarna tidigare i år och berättade om den avancerade utrustningen.

– Det här är nyare än nytt, och i nivå med vad de bästa klinikerna i USA har, berättar han.

Positiv respons

Sedan årsskiftet har ett 100-tal personer sökt hjälp för torra ögon hos Smarteyes i Skellefteå. Responsen har varit övervägande positiv.

– Eftersom vi kan få fram så mycket mer information än tidigare så kan vi också sätta in rätt behandlingar till rätt personer. Sedan kan vi även följa upp och rent tekniskt se att det blivit bättre. Det, tillsammans med att kunden känner skillnad, är verkligen bevis på att det vi gör fungerar, säger Eric.

Smarteyes Skellefteå

Nygatan 58, Skellefteå
0910-49 09 80
www.smarteyes.se/butiker/skelleftea

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Smarteyes.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons