Annons
Bandet Bolaget är en av huvudakterna till Summertime 2023. Foto: Pressbild

Laddar för adrenalinfylld spelning – Bolaget intar Summertime: “Ser jättemycket fram emot Skellefteå”

MUSIK Förra året var premiären för den nya festivalen Skellefteå Summertime. När det blivit dags för år två finns ett av Sveriges just nu hetaste liveakter bland artisterna – Bolaget. “Jag hoppas att nån vill komma och hoppa och ha kul med oss”, säger Adam Bergestål, sångare.

Annons

Förra året rivstartade det nya festivalkonceptet Skellefteå Summertime med artister som Hooja, Zara Larsson och The Wannadies.

I år har man återigen siktat högt och som headliners hittas tyska technojätten Scooter, musikaliska underbarnet Benjamin Ingrosso och såklart tidigare nämnda Bolaget.

Den sistnämnde kvartetten från Dalarna är redan ute på en Sverigeturné som inleddes i slutet av maj.

Annons

Bland spelningarna de hunnit med under turnén räknas Brännbollsyran när de uppträdde inför omkring 10 000 personer.

– Det var ett sånt otroligt gig med så fantastiskt glad publik, trots att det bara var fyra grader den kvällen, säger Adam Bergestål när vi pratar över telefon.

Bolaget beskrivs som en av Sveriges just nu hetaste liveakter, med ösiga spelningar och mycket allsång.

– Jag kommer inte på någon bättre beskrivning än att vi är väldigt passionerade. Jag hoppas att det märks att vi verkligen älskar att vara på scenen. Vi går på rent adrenalin när vi står där och det brukar smitta av sig på publiken också, säger han.

Bild från första upplagan av Skellefteå Summertime, i augusti 2022. Foto: Visit Skellefteå

När de började skriva musik såg de sig som ett “förfestband” – något man skulle kunna lyssna på för att komma i bra stämning.

Texterna har också ett tydligt festtema, som ofta beskriver dråpliga situationer.

– Vi skriver texter som är lättillgängliga och inte för egensinniga. För oss är det jätteviktigt att vi gör musik som går att sjunga med i. Det bidrar till go stämning, säger Adam Bergestål.

Annons

Nu siktar de på att sprida go stämning även i Skellefteå, vilket blir bandets andra besök i stan.

– Det var länge sedan vi var där nu, jag tror att senast var innan pandemin. Den gången hade vi en ganska lång och plågsam bilresa hem på allrounddäck genom snökaos. Det ska bli jättekul att komma tillbaka för en festivalspelning.

– Rent personligt är det många akter som jag också vill se, som Markoolio och Scooter. Jag ser jättemycket fram mot Skellefteå, säger Adam Bergestål.

Tidigare i år presenterade Skellefteå Summertime music & life samarbeten med lokala idrotts- och kulturföreningar. Foto: Jonatan Stålhös/arkiv

I år har Summertime fått ett nytt datum och går av stapeln månadsskiftet juni/juli, den helg som Stadsfesten traditionellt arrangerats. Kvällstid står musiken i tydligt fokus – dagtid präglas festivalområdet däremot av kultur och idrott.

Det genom en blandning av utställningar och prova på-aktiviteter, från fotboll och hockey till kricket, basket och friidrott.

– Vi kommer att ha någon form av femkamp tillsammans med parasporten, berättade Skellefteå AIK dams general manager Ulrika Dahlgren på en pressträff tidigare i vår.

Annons

Utöver det arrangeras även småstjärnorna och tivoliaktiviteter på Norrvallaområdet.

– Om vädret är med oss så kan vi nog räkna med 80 000 besökare. Vi hoppas på det, säger festivalgeneralen Gunnar Karlsson.

Årets artister till Summertime

Scooter
Benjamin Ingrosso
Bolaget
Noorlie & KKV
Martin Stenmarck
Markoolio
Robin Kadir
Da Buzz
Halm
Klara Hammarström
Wahlstedt
Kjells Bänk
The Magnettes
Scarlet
Frown
Rivstart

Artikeln är en del av Megafonen 21/6 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons