Annons
Skellefteå Kraft har spårat felet till en transformatorstation. Foto: Patrick Degerman / Skellefteå Kraft

45 000 elkunder drabbade av stort strömavbrott • Det här var orsaken

NYHETER Ett väldigt stort antal hushåll drabbades av strömavbrott i Skellefteå med omnejd på onsdagen. De allra flesta ska ha fått strömmen tillbaka nu.

Annons

Under onsdagseftermiddagen har stora delar av Skellefteå kommun varit utan ström i omgångar. Enligt Skellefteå Kraft ska hela 45 000 hushåll ha berörts.

I skrivande stund berörs 18 828 elkunder i Skellefteområdet, enligt bolagets driftinformation. Ytterligare 221 vid havet utanför Östanbäck, 71 öster om Övre Bäck och 221 vid havet utanför Gumboda.

Aktiva störningsområden markerade i lila, klockan 15.40. Foto: Skellefteå Kraft

Uppdatering, 15.53:

Det stora avbrottet som drabbade 45 000 elkunder ska ha orsakats av ett fel i en transformatorstation i Skellefteå Krafts regionnät. Det berättar Mimmi Jonsson som är kommunikationschef på Skellefteå Kraft.

– Det höll i sig i en knapp timme. Nu ska de kunderna ha fått strömmen tillbaka igen.

Annons

Enligt bolagets driftinformation är de andra störningarna i Skellefteå, utanför Östanbäck, Övre Bäck och Gumboda fortfarande aktiva, men Mimmi Jonsson kan inte bekräfta om det stämmer eller inte.

Uppdatering, 16.07:

Antalet drabbade i Skellefteå ska nu vara nere på 3 030, enligt driftinformationen. De andra störningarna ska ha åtgärdats nu, förutom den utanför Övre Bäck och en liten störning i Lövånger som endast berör ett hushåll.

Annons

Uppdatering, 16.21:

Nu ska samtliga inne i Skellefteå ha fått tillbaka strömmen. Skellefteå Kraft jobbar för att komma till rätta med de sista mindre störningarna söder om stan.

Uppdatering, 16.37:

Skellefteå lasarett har tillfälligt gått upp i stabsläge under eftermiddagen, till följd av strömavbrottet, men det är avblåst nu.

Region Västerbotten meddelar att inga verksamheter bedöms ha påverkats allvarligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons