Annons
Göran Gavelin, Annika Nyberg och Fredrik Krekula fick motta blommor och diplom. Foto: Patrick Degerman

Röda Korset Skellefteå hedras – är bäst i Sverige: ”Känns fantastiskt”

NYHETER De hade det tufft för några år sedan men har gjort en stor utvecklingsresa. Nu har Röda Korset i Skellefteå utnämnts till årets krets i Sverige.

Annons

I måndags firades Röda Korsets dag. Den 8 maj 1828 var födelsedatumet för den schweiziske grundaren Henry Dunant. I Sverige var dagen ett tillfälle för Röda Korset att uppmärksamma fina insatser i de cirka 400 kretsarna.

Det är två utmärkelser som årligen delas ut: en till årets person inom svenska Röda Korset och en till årets krets. Efteråt står det klart – årets krets 2023 är ingen annan än Röda Korset i Skellefteå.

– Det känns fantastiskt roligt och det är verkligen ett betyg på att vi har kommit långt, säger ordförande Fredrik Krekula i ett pressmeddelande.

Annons

Har gjort en resa

För att tilldelas priset ska kretsen ha utmärkt sig inom samarbete, tillväxt, utveckling eller innovation. I Skellefteå har de också gjort en stor utvecklingsresa, säger Fredrik.

– Vi hade det lite tufft för 5-7 år sedan och har verkligen lyckats bygga upp en verksamhet för de som behöver hjälp i Skellefteå med omnejd. Detta är tack vare våra många engagerade och fantastiska frivilliga som vi har, fortsätter han.

Annons

Skelleftekretsen får utmärkelsen med följande motivering:

Skellefteå Rödakorskrets tilldelas Årets rödakorskrets för sitt systematiska, modiga och motiverade arbete. De har ställt om och organiserat sin verksamhet utifrån de lokala behoven av medmänskliga insatser, och är en förebild för sitt flexibla och anpassningsbara arbete. Skellefteå rödakorskrets är även ett bra exempel på hur kretssammanslagning kommer Röda Korsets målgrupper till godo genom att möjliggöra utveckling, innovation och starkare kapacitet.

Även Charlotte Lagersten vid Röda Korsets Stockholm Sydost-krets prisades för sitt outsläckliga engagemang, med utmärkelsen som årets person.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons