Annons
Källa: AFRY

EXTRA: Stor bomässa ska resultera i helt nytt område – med handel, skola och hundratals nya bostäder

NYHETER En väldig bomässa planeras nu i Skelleftehamn. När området är färdigutvecklat ska personerna som senare bor här ha närhet till både vatten, sammanhängande grönska och flera olika samhällsfunktioner, i en miljö som beskrivs som modern fiskeby.

Annons

På torsdagseftermiddagen kallade Skellefteå kommun till en digital pressträff, för att tillkännage att kommunstyrelsen beslutat att genomföra en fördjupad förstudie till en bomässa i Skellefteå. Närmare bestämt på Pokerbacken, Sävenäs, i Skelleftehamn.

På bomässor ges ny, spännande arkitektur möjlighet att ta form, och de syftar till att utveckla byggande av såväl enskilda hus som hela samhällen. Här i Skelleftehamn är bomässan tänkt resultera i ett helt nytt område med bostäder, torghandel och skola.

En modern fiskeby

En första förstudie har genomförts av teknik-, design- och rådgivningsföretaget AFRY, där Ursvikensonen Thomas Sandell är arkitekt. De visionerar 250 nya bostäder här, i en mix av lägenheter, radhus och villor. Området ska även kunna utökas längre fram.

Annons

– Vi vill bygga en bomässa som är unik och som bygger kring spännande nuvarande bebyggelse. Vi vill bygga tätt och vi vill bygga lågt. Idén kom när vi satt och fikade på Lilla Marie och tänkte ”det är så här man vill bo, så här man vill visa upp Skellefteå”.

Han beskriver utformningen som en modern fiskeby, där träbebyggelse får en stor roll. De vill bygga hållbart, även socialt och ekonomiskt, och även ge mindre aktörer en chans att bidra till området. Tanken är att det ska möjliggöra större innovation.

– Det ska finnas små, trevliga och intima platser. Vi ska ha en förskola med kanske Sveriges bästa läge nära vattnet, kulturbyggnader och ett torg, berättar Thomas och säger att de redan hunnit inleda diskussioner om bland annat strandskyddsdispens.

Källa: AFRY

Hållbarhet, innovationshöjd och gröna energilösningar ska prägla bomässan. De som senare bor i området ska inte bara ha nära till vattnet, utan även sammanhängande grönska. Det planeras även co-workingytor, en liten saluhall och mycket, mycket mer.

Bred politisk enighet

Kommunledningskontoret och avdelningen för Samhällsutveckling får nu i uppdrag att ta fram en fördjupad presentation av syfte och mål – där inriktning, finansiering samt tidsplan ska ingå. Kommunstyrelsens beslut har en bred politisk förankring.

– En bomässa och en satsning i vattennära läge är ett vinnarkoncept för Skellefteå och Skelleftehamn. Det är en fantastisk möjlighet att få visa upp framtidens hållbara boende där människan och miljön står i centrum för nytänkande smarta lösningar, säger Agneta Hansson (V), andre vice ordförande, i ett senare pressmeddelande.

Annons

Även oppositionsråd Andreas Löwenhöök (M) är positiv till bygget av bomässan.

– Alliansen tycker att det är bra att vi nu gör en djupare studie kring möjligheterna att genomföra en bomässa i kommunen. Vi välkomnar också att det är Pokerbacken i Skelleftehamn som föreslås som plats. Vi vill se fler attraktiva boendemiljöer nära vatten och vi hoppas att den expansion som nu pågår i Skellefteå ger förutsättningar att genomföra detta. Det skulle vara en bra och viktig satsning på Skelleftehamn.

Invigningen planeras redan till 2026, förklarar kommunalråd Evelina Fahlesson (S).

– Men även om vi inte hinner i mål med bomässan så är detta en fantastisk plats för bostadsbyggande. Det kommer vi att gå vidare med oavsett vad, konstaterar hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons