Annons
Det blir tävling både i centrala Skellefteå och i terrängen kring Skellefteå kraft arena och Vitberget berättar Ola Mannberg och Thomas Norström, Skellefteå Orienteringsklubb. Foto: Jonatan Stålhös

5 000 orienterare gör upp när klassiska Tiomila intar Skellefteå: ”Blir liv och rörelse i stan”

SPORT Skellefteå brukar inte beskrivas som en orienteringsstad. Men när klassiska tävlingen Tiomila med sina 5000 deltagare intar stan 18-21 maj blir det ändring på det. “Det ska bli spännande att se hur det landar”, säger tävlingsledare Ola Mannberg.

Annons

Tiomila är en tävling med långa anor. Sedan starten 1945 har det bara ställts in tre gånger, varav två var under pandemin.

– Man brukar säga att Tiomila är orienteringens blå band. I en svensk klassiker ska man göra lopp som Vasaloppet eller Lidingöloppet, men inom orienteringen är det här en av de tre stora. Det finns mycket historia i det, säger Ola Mannberg.

Annons

När det nu blivit dags för Skellefteå att stå som värdstad för orienteringstävlingen så blir det också något av det största som arrangerats här.

– Bortser man från SM-veckan, som var en blandning av olika sporter, så blir det här det största idrottsarrangemanget i Skellefteå någonsin, sett till antal deltagare, säger Thomas Norström, arenaansvarig.

I skrivande stund är drygt 5 000 deltagare fördelade i 600 lag från olika delar av Europa anmälda. Även om antalet är stort är det dock en bit från de 900 lag som arrangörerna hade hoppats på.

Under Stadssprinten kommer löparna att leta kontroller i centrala Skellefteå, som här i Nordanåområdet, berättar Thomas Norström. Foto: Jonatan Stålhös

– Många har tyckt att det varit för långt bort och svårt att resa med tåg. Framför allt har vi tappat lag från Norge. Men då har vi istället sett en stor ökning av finska lag som kommer med färja från Vasa, säger Thomas Norström.

Under de fyra dagarna arrangeras tre större tävlingar. Swedish league tar plats på Rönnbäcken, Stadssprinten i centrala Skellefteå och så slutligen Tiomila som utspelar sig i terrängen runt Vitberget.

Annons

För första gången i tävlingens historia kommer man göra loppet till en arenaupplevelse.

– Om vädret vill kan Tiomila vara en lerig och jävlig tillställning för både tävlande och åskådare. Men vi kommer att ha både växling och målgång inne på Skellefteå kraft arena. Vi får vara inomhus och samtidigt ha terrängen nära inpå. Det blir unikt , säger Thomas Norström.

Ola Mannberg, tävlingsledare, och Thomas Norström, arenaansvarig, har planerat för Tiomila sedan 2016. Foto: Jonatan Stålhös

Tävlingarna ute på skogen kommer man dessutom kunna följa genom direktsänd webb-tv.

– Förut i orienteringstävlingar såg man när de startade och gick i mål. Men nu har vi löpande kameramän, GPS-tracking och fasta kameror. Det gör att man kommer riktigt nära de tävlande, säger Ola Mannberg.

Annons

Stadssprinten i centrum kommer också att ta tävlingarna nära Skellefteborna.

– Vi hoppas på upp mot 1 000 deltagare, så det blir fullt av liv och rörelse i stan, säger Thomas Norström.

Eftersom det är upp till de tävlande att själv navigera och på snabbaste sätt hitta kontroller är det inte några avstängda områden i centrum de dagarna.

– Det är orienterarnas eget ansvar att ta sig fram säkert i stadsmyllret, säger Thomas Norström med ett leende.

Artikeln är en del av Megafonen 11/5 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons