Annons
Metoden kan användas vid brott som ger högst tre års fängelse, om den misstänkta är över 18 år och anträffas på brottsplatsen. Foto: Magnus Lindkvist

Skelleftepolisen börjar jobba med snabbare lagföring: ”Alla positiva”

NYHETER Polisen i Umeå har arbetat med snabbare lagföring sedan i fjol. Nu kommer arbetssättet att användas även av polisen i Skellefteå och övriga länet.

Annons

Arbetssättet ska effektivisera processen vid enklare brott och avsevärt minska tiden till att en dom faller. Snabbare lagföring infördes i lokalpolisområde Umeå redan i fjol och nu, från den 1 april, följer resten av länet efter.

– Alla inblandade är positiva och engagemanget är stort inför införandet av snabbare lagföring i hela länet, säger Sofia Möller, införandeansvarig, på polisens hemsida.

– Vi har med oss bra erfarenheter från tiden som metoden funnits i Umeå och är väl förberedda tillsammans inför utökningen, fortsätter hon.

Annons

16 veckors skillnad

Sedan den 1 januari 2023 har snabbare lagföring använts i 31 procent av alla brottmål som avgjorts i Umeå tingsrätt. De vanligaste har gällt narkotikabrott, stöld från butik, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen.

Tiden från brott till dom har också sjunkit kraftigt – från cirka 22 veckor till 6 veckor.

– Det blir en snabb reaktion från samhället. Den som varit misstänkt för brott får sin dom snabbt och kan gå vidare i livet och för de som återfaller i brott kan det leda till strängare påföljder, säger Sofia Möller.

Fakta: Snabbare lagföring

Snabbare lagföring är ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården där alla myndigheter samverkar i hela lagföringskedjan med det gemensamma målet snabb prövning.

Metoden kan användas vid brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta personen är över 18 år och anträffas på brottsplatsen. Polis utreder brottet på plats och den misstänkta får en tillgänglighetsdelgivning direkt i handen av polisen. Där framgår när åtalshandlingarna blir klara i tingsrätten och ett preliminärt datum för rättegång.

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons