Annons
Foto: Daniel Eriksson

Nya regler för skolskjuts • Ansökan blir obligatoriskt krav för samtliga

NYHETER Nu är det möjligt att ansöka om skolskjuts inför kommande läsår. Det har införts nya regler som innebär att själva ansökan är obligatorisk för alla som vill få skjuts.

Annons

Gymnasieelever behöver redan ansöka om busskort, men nu blir skolskjuts-ansökan obligatorisk även för yngre som behöver skjuts till skolan.

Det handlar om ekonomi. Skellefteås för- och grundskoleelever har rätt till skolskjuts om avståndet till skolan är tillräckligt långt – och eleverna i årskurs 3–9 som uppfyller kriterierna har tidigare fått beslut om skolskjuts automatiskt, men alla åker inte med.

En del väljer till exempel att cykla eller får skjuts av någon annan, skriver Skellefteå kommun på sin hemsida.

Annons

– Erfarenheter från andra kommuner har visat att uppemot en femtedel av eleverna som uppfyller avståndskravet inte har behov av skolskjuts, fortsätter kommunen.

Genom att villkora själva ansökan vill Skellefteå kommun få bort de extrakostnader som den outnyttjade skolskjutsen innebär.

Ansökan öppen

Ansökningsperioden inför kommande läsår är öppen nu, sedan den 1 april. Ansökan görs via e-tjänsten Skolskjutsportalen som finns här.

Annons

En ansökan kan göras när som helst under skolåret, men om den skickas in efter den 1 juni 2023 kan Skellefteå kommun inte garantera besked innan skolstarten i augusti.

Mer information om kriterierna för skolskjuts finns att läsa här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons