Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Visit Skellefteå

Siffror för 2022 visar – nytt rekord för besöksnäringen: ”Gynnar alla”

NÄRINGSLIV Räknat i gästnätter blev 2022 ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå, visar preliminära siffror från SCB. Det skriver Visit Skellefteå i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt SCB ska antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå ha passerat 500 000 under 2022, en ökning med hela 26 procent från den tidigare rekordnoteringen på 396 000 gästnätter under 2019.

– Vi vet att Skellefteå är attraktivt, men detta överträffade vår prognos. Vi ser en kraftig ökning av såväl svenska som internationella gästnätter, säger Maria Broman, vd på Visit Skellefteå, i pressmeddelandet.

Mönster hos besökarna

Jämfört med 2019 ökade gästnätterna från Sverige från 270 000 till 340 000 (26 procent) och de internationella från 126 000 till 160 000 (27 procent). Totalt ska de internationella gästnätterna nu utgöra 32 procent.

Annons

– Det är glädjande att gästnätterna från Norge är tillbaka på samma nivå som före pandemin, men ökningen av internationella gästnätter är det en rad länder som står för. Detta följer den internationalisering som vi just nu ser i Skellefteå.

Redan 2021 översteg gästnätterna på hotell för första gången antalet campingnätter och för 2022 visar siffrorna att 54 procent av de kommersiella övernattningarna sker på hotell, 43 procent på camping och 3 procent på vandrarhem eller i stugby.

– Det är glädjande att Skellefteå mer och mer utvecklas till en året runt-destination. Det är en hållbar utveckling som gynnar alla.

Annons

Utvecklats som destination

Visit Skellefteå ser att Sara kulturhus och The Wood Hotel blivit en fyr för Skellefteå som har utvecklat destinationen inom kultur, möten, mat och nöjen, men också som weekenddestination och som besöksmål för så kallade technical visits.

– Många vill besöka Skellefteå för att ta del av samhällsomvandlingen och våra hållbarhetssatsningar, men också för evenemang och andra upplevelser, avslutar vd Maria Broman i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Visit Skellefteå
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons