Annons
Kalle Viklund, operativ projektledare för vintersimmet i Skellefteå. Foto. Daniel Eriksson

Flera nyheter och rekord i starter – nu drar elfte vintersimmet igång i Skellefteå: Hela 17 nationer deltar

SPORT I kväll invigs det hela. Arrangörerna presenterar flera nyheter inför det öppna skandinaviska mästerskapet i vintersim, som nu anordnas i Skellefteå för elfte gången.

Annons

Det kanske upplevs lite annorlunda, exotisk, för evenemanget lockar personer från hela världen runt. Vintersimmet sätter Skellefteå på kartan och som vanligt väntas deltagare från långt och nära ifrån.

– Vi har bland annat folk från Indien som kommer hit. Hela 17 nationer deltar och vi sätter nytt rekord med 453 starter, säger en glad Kalle Viklund, operativ projektledare.

Detsamma gäller mediebevakningen. Visst kommer lokala reportrar att finnas där, men också mediateam från Norge och Tyskland. Längre fram kommer Skellefteå att synas i det norska programmet “Helt ramme sporter”.

– Där utmanar programledaren andra i konstiga sporter. Vad jag förstår har det blivit en jättestor succé, berättar Kalle.

Annons

Hoppas på folkfest

Under lördagen anordnas lopp på 25, 50 och 100 meter, plus en lagstafett på fyra gånger 25 meter i Skellefteälvens iskalla vatten. Stafetten brukar vara särskilt populär, arrangörerna laddar också för folkfest-stämning uppe på land.

– Vi har alltid lokala företag där, som säljer ätbara grejer och sådär. I år har vi även ett samarbete med Ung Företagsamhet Västerbotten och ska visa upp det unga entreprenörskapet, säger Kalle.

– Vi har dessutom en utställning av snöskulpturer i Stadsparken, som Edelviks folkhögskola har gjort. De kommer att stå kvar även efteråt, berättar han.

Annons

Efterfest i centrum

På fredagskvällen invigs det hela, med vakpoesi och musik i vak under kvällen. När tävlingarna sedan avgjorts på lördagen hålls prisutdelningen och efterfesten på restaurang Mandels terrass, på fjärde våningen av The Wood Hotel.

– Det går helt i linje med konceptet mörker och kyla, vi ska servera mat över öppen eld och allting. Det är en särskild grej som folk reser lång väg för, säger Kalle.

Något annat som är annorlunda för i år – men i negativ bemärkelse, är kräftpesten. Sedan älven drabbades i somras gäller strikta regler för hur redskap och annat ska desinficeras innan de flyttas till andra sötvattendrag.

Annons

Hur hanterar ni detta?

– Det ska informeras om det, vi har ett välkomstbrev till alla som kommer. Det lilla material som vi använder ska inte heller flyttas mellan olika vattendrag, försäkrar Kalle Viklund.

Artikeln är en del av Megafonen 9/2 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons