Annons
Enar Nordvik, bygglovschef i Skellefteå kommun. Foto: Jonas Nilsson

Ny bygglovstaxa införs i Skellefteå kommun: Blir billigare för en del – samtidigt introduceras ny kostnad

NYHETER Snart blir det billigare att söka bygglov för projekt på landsbygden i Skellefteå kommun. Samtidigt införs en avgift, som innebär att det straffar sig att slarva i ansökan.

Annons

Bygglovsavdelningen i Skellefteå är självfinansierad. De tar en avgift för handläggning och administration när invånare söker bygglov, för att den enskildes kostnad inte ska behöva falla på skattebetalarna.

Generellt är det projektets storlek, komplexitet och plats som avgör hur kostsamt det blir. Plan- och bygglovstaxan ses över årligen och kommer snart att justeras igen, har kommunfullmäktige beslutat. Den nya taxan införs den 1 januari.

Billigare på landet

Utstickande är att det blir billigare att bygga på landsbygden. Utanför detaljplanerat område ska sökanden bara betala 70 procent av kostnaden för bygglovsprövningen.

Annons

– Ett lov är visserligen ett lov och kräver ofta lika mycket arbete oavsett var det är. Samtidigt är förutsättningarna olika runt om i kommunen, därför har vi tagit fram en landsbygdsfaktor för byggande utanför detaljplanerat område, säger Emma Persson, en av handläggarna i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Tanken är att uppmuntra hela Skellefteå att växa, förklarar Felicia Lundmark (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

– För oss kändes det viktigt att på något sätt försöka uppväga dessa förutsättningar, främst de ekonomiska, för att hela Skellefteå ska leva och växa. Förhoppningsvis kan det leda till att fler väljer att satsa på projekt utanför stan, säger hon.

Annons

Kostar att göra fel

Samtidigt införs en ny avgift. Bygglovsavdelningen har ett återkommande problem som stjäl mycket tid, både från personalen och invånarna vars prövning står på tur – och det är att måsta begära kompletteringar.

– Varken vi eller kunderna tjänar på att vi ska handlägga samma ärende fyra gånger. Jag förstår att vi ibland verkar petiga, men vi måste följa lagen, säger Enar Nordvik, bygglovschef i Skellefteå, och fortsätter.

– Därför har vi ändrat taxan så det lönar sig att göra rätt. Det tjänar alla på. Från och med efter nyår kommer därför varje komplettering att medföra en mindre kostnad.

Annons

Vill hjälpa att förstå

De vet att det kan vara krångligt att söka bygglov, så avdelningen har jobbat tillsammans med Skellefteå kommuns informationsenhet och digitala kontor för att förenkla informationen om hur man gör.

Rådgivningen har utökats till två dagar i veckan och det finns planer på att åka runt i kommunen under 2023, för att ge stöd och råd. Det finns även planer på att anordna utbildningar, både internt på avdelningen och för andra.

– Det stora är att vi satsar på klarspråk, rådgivning och utbildning. Vi har både tagit fram en ny hemsida och nya exempelritningar, allt för att skickliggöra våra sökande så att de ska slippa komplettera, säger Enar Nordvik.

Skellefteå kommun listar samtliga priser i den nya plan- och bygglovstaxan här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons