Annons
Foto: Jonatan Stålhös

Ansträngt läge: Hemtjänst behöver prioritera – ber anhöriga att hjälpa

NYHETER Läget är ansträngt i Skellefteå kommuns vård och omsorg. Hemtjänsten har det särskilt tufft och enligt kommunen måste prioriteringar göras för att säkra liv och hälsa.

Annons

Det är ovanligt många sjuka i Skellefteå just nu. Influensa och covid-19 fortsätter att öka och flera verksamheter kämpar med personalfrånvaro. Smittan har även tagit sig in på vård- och omsorgsboendena.

En del hemtjänstområden har det så ansträngt att prioriteringar måste göras, enligt Skellefteå kommun. För att säkerställa att det basala funkar – alltså omvårdnad, mat och medicin – så kommer serviceinsatserna att få lägre prioritet.

– I centrala stan har vi en ansträngd personalsituation, personer väntar på vårt stöd och insatser måste ställas in, såsom städ, aktivering och viss avlösning, säger Sonny Bergmark, verksamhetschef för hemtjänsten, i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi samordnar med alla resurser vi har för att de individer som väntar på lasarettet ska kunna komma hem efter en vistelse där, även sjukvården har det riktigt svårt nu. Vi behöver lösa vården tillsammans, fortsätter han.

Hemtjänsten vädjar nu till anhöriga att hjälpa till i möjlig mån.

– I detta läge är anhöriga och närstående viktigare än någonsin! Vi hoppas innerligt att de kan hjälpa till med sådant som handling, tvätt och städ, för att hemtjänsten ska klara de mest basala insatserna över jul- och nyårshelgerna, säger Sonny Bergmark.

Annons

Flera vård- och omsorgsboenden har det också tufft. De önskar nu att anhöriga begränsar sina besök på boenden där det finns covid- och influensasmitta, för att minska risken för smittspridning.

– På de boenden där smitta inte finns är anhöriga mycket välkomna på besök. Men utifrån det känsliga läget ber vi att man tar särskild hänsyn, är noga med att tvätta händerna och stannar hemma vid minsta förkylningssymtom, säger avdelningschef Ejja Häman Aktell i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons