Annons
Foto: David Valldeby

17 finalister världen runt – Sara får fint pris som bästa kulturbyggnad

NYHETER Sara kulturhus vinner det prestigefyllda WAF Awards-priset för årets bästa färdigställda kulturbyggnad.

Annons

WAF, World Architecture Festival, är världens största arkitekturfestival och pågår just nu i Lissabon. WAF Awards är branschens mest prestigefyllda pristävling, med syftet att uppmärksamma arkitektonisk kvalitet från hela världen.

Sara kulturhus har redan toppat The Guardians lista över 2021 års bästa arkitektur, och erkänts av New European Bauhaus-initiativet som ett projekt som inspirerar till positiv förändring.

Annons

Efter en prisutdelning på onsdagskvällen står det klart att Sara också tilldelas WAF Awards-priset för årets bästa färdigställda kulturbyggnad, i konkurrens med 16 andra projekt världen runt.

Priset mottogs av Oskar Norelius och Robert Schmitz, ansvariga arkitekter på White Arkitekter som ritat byggnaden.

– Vi är hedrade över att få ta emot det här priset för årets mest framstående kulturbyggnad i konkurrens med fantastiska projekt från hela världen, säger de i ett pressmeddelande.

Annons

– Sara kulturhus visar på kulturens kraft att skapa en attraktiv och inkluderande stadskärna, och hur innovativt arkitektoniskt tänkande kan skapa nya möjligheter för samverkan och skapande. Den här byggnaden är i en ny skala för Skellefteå men den är ändå sprungen ur stadens identitet, kunskap och tradition med fokus på trä som byggmaterial, fortsätter duon.

Vinsten innebär att projektet är med och tävlar om ”World Building of the Year”-priset. Sara kulturhus kan också vinna pris för bästa användning av dagsljus och trä.

Annons

– Vi är väldigt stolta över projektet, där vi på ett nytt sätt har jobbat med trä som präglar kulturhuset både utvändigt och invändigt, samtidigt som det synliggör den 20 våningar höga massiva trästommen, fortsätter Oskar Norelius och Robert Schmitz.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons