Annons
Bo Kaspers Orkester tar sin julturné till Skellefteå. Foto: Pressbild

Vemodig julkänsla när Bo Kaspers kommer till Sara: “Så mycket förväntningar kring jul”

NÖJE 12 november kommer ett av Sveriges största liveband till Skellefteå med en försmak av julen. Men bandets sångare har dubbla känslor kring den stora högtiden. “Det har varit några skitdeppiga jular”, säger Bo Sundström.

Annons

Det är en lätt febrig och rosslig röst som svarar i telefonen när Megafonen ringer. Men “Bosse” Sundström räknar ändå med att allt kring julturnén ska gå som planerat – bara två gånger under den 31-åriga karriären har sjukdomar kommit i vägen, berättar han.

– Jag bröt benet i Lycksele en gång, men kunde fortsätta gigget ändå. Fast det är ändå värre när rösten inte håller, då far det bara fram och tillbaka. Det är som att försöka köra bil på halkbana, säger han på sitt karaktäristiska pitemål.

Annons

Förra året släppte Bo Kaspers Orkester skivan “I denna mörka vintertid”. Nu ska materialet för första gången tas ut på en äkta julturné.

Musiken på albumet har onekligen ett jultema med både stråkar och bjällror, även om Bosse Sundström själv mer ser det som ett decembertema.

Nu är det en helt annan sak, men det har varit några skitdeppiga jular.

– Alla låtarna äger rum mellan 20 december och 10 januari. Det är hemvändarveckorna, jullovsveckorna som kan vara den tunga perioden om man är nyseperarad eller ensam, säger Bosse Sundström.

Han har själv upplevt just det, och det är delvis de erfarenheterna som ligger till grund för låtarna på skivan.

– Det är så mycket förväntningar kring jul. När barnen är små och livet leker i äktenskapet är det skitkul. Sen börjar det gnissla och knaka i äktenskapet, man kommer hem till Piteå och ska fira men pappa ligger med stroke på hemmet och mamma är borta. Det blir istället en ganska stor tomhet, säger han.

– Sen vänder livet och man träffar nytt folk. Nu är det en helt annan sak, men det har varit några skitdeppiga jular.

Bo Sundström, sångare i Bo Kaspers Orkester. Foto: Tobias Regell/pressbild

Men konserten blir såklart inte bara mörker och ensamhet. Andra låtar är skrivna som hälsningar hem från någon som är bortrest över julen.

På turnén har bandet för första gången någonsin med sig en stor ensemble, i form av ett tiotal stråkmusiker och slagverkare, samt sångarna Anna Maria Espinosa och Frida Öhrn.

– Vi kommer också bränna av några riktiga julrökare som vi tycker passar in, som The Pogues Fairytale of New York. Den är otrolig, säger Bosse Sundström.

Annons

Den här vintern bjuder dessutom på fler chanser att se Bo Kaspers Orkester. De är nämligen ett av husbanden i SVT:s kommande säsong av På Spåret. Programmen har redan hunnit spela in.

– Tv-studiodagar brukar vara ganska långsamma men vi var som med och tävlade. När frågorna lästes upp stod vi tysta och räknade poäng för oss själva. Vi gjorde tecken till varandra och de andra musikerna och jämförde vad vi hade, säger han med ett skratt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons