Annons
Marie Larsson, vd på Skellefteå buss. Foto: Patrick Degerman / Pressbild

Skellefteå buss fördubblar antalet elbussar – gör flottan mer fossilfri

NYHETER Skellefteå buss har beställt sex nya elbussar, som väntas komma i rullning nästa höst. Med satsningen kommer cirka hälften av fordonsflottan att bli fossilfri.

Annons

Så småningom ska dieselbussarna fasas ut helt. Kraven på hållbara trafiklösningar växer i takt med Skellefteå och bussbolagets fordonsflotta ska bli helt fossilfri. Med denna nya investering kommer de ungefär halvvägs dit.

– Kollektivtrafiken kommer att spela en viktig roll när Skellefteå förtätas. Med ännu fler eldrivna bussar bidrar vi till en renare, tystare och mer attraktiv stadsmiljö, säger vd Marie Larsson i ett pressmeddelande.

Annons

Sex nya elbussar har beställts, vilket puttar upp totalen till tolv. Med tillskottet kommer närmare hälften av fordonen att vara antingen el- eller biogasdrivna. De nya bussarna ska sättas i drift hösten 2023.

Att satsa fossilfritt

Marie Larsson ser många fördelar med satsningen, även ekonomiska. Dels för att elen och biogasen produceras lokalt.

– Investeringskostnaden är ju fortfarande hög för elbussarna, men inräknat underhåll, drift och garagering är de det alternativ med allra bäst totalekonomi sett över en tioårsperiod, fortsätter hon.

Annons

Med tanke på världsläget, och den goda tillgången på el i norra Sverige, menar hon att satsningen på fossilfritt också gör dem mindre sårbara

– Dessutom bidrar vi till en renare och tystare levnadsmiljö för alla de människor som ska bo i framtidens Skellefteå. För att inte tala om framkomligheten i trafiken, där varje buss ersätter 60 bilar, säger vd Marie Larsson.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons