Annons
Håkan Fahlgren, teknisk chef på Skellefteå buss. Foto: Patrick Degerman

Skellefteå buss summerar 2021 – minskade koldioxidutsläppet med 2 000 ton: ”Dubbel samhällsnytta”

NYHETER Förra året minskade Skellefteå buss sitt koldioxidutsläpp med 2 000 ton, jämfört med året dessförinnan. Inom en snar framtid hoppas bolaget kunna fasa ut sitt fossila beroende helt och hållet.

Annons

Enligt Skellefteå buss är det framför allt den ökade användningen av biogas som ligger bakom minskningen. Bolaget har även sex elbussar, som har bidragit till det positiva resultatet.

– 2 000 ton koldioxid motsvarar den mängd koldioxid som 2 650 granar binder under hela sin livstid på ungefär 90 år. Det säger en del om hur stor den här minskningen faktiskt är, säger Håkan Fahlgren, teknisk chef på Skellefteå buss, i ett pressmeddelande.

Skellefteå buss fordonsflotta avverkar cirka fem miljoner kilometer varje år. Ungefär hälften av körningarna är el- och biogasdrivna, enligt bolaget. I de andra bussarna ska det fossila bränslet till stor del ha ersatts av den syntetiska dieseln HVO.

Annons

– Vi har minskat vårt fossila beroende markant de senaste åren och målet är såklart att helt fasa ut det inom en snar framtid. Vi kommer att öka användningen av biogas och planerar även för fler elbussar i framtiden, säger Håkan Fahlgren.

En fossilfri fordonsflotta är inte bara bra för klimatet. Biogasen och elen som används produceras lokalt i Skellefteå, vilket Håkan Fahlgren är glad för. Bussbolaget slipper därmed förlita sig på att omvärlden ska tillgodose bränslebehoven.

– Det blir en dubbel samhällsnytta. Vi minskar vår påverkan på klimatet samtidigt som vi använder oss av våra egna lokala tillgångar på ett konstruktivt sätt, säger Håkan Fahlgren.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons