Annons
Baserat på pressmeddelande
Arkivbild: Jonatan Stålhös

En av sex i finalen – Skellefteå kan utses till mest tillgängliga staden i Europa: ”Ett av de finaste kvittona”

NYHETER Som enda nordiska stad är Skellefteå en av sex finalister i Access City Award 2023. Vinnaren utses i Bryssel i slutet av november, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Annons

Access City Award är EU:s årliga tillgänglighetspris. Det tilldelas städer med över 50 000 invånare som aktivt och på olika sätt arbetar med tillgänglighetsåtgärder för äldre och personer med funktionsnedsättning.

Det är städerna själva som anmäler sig. I Skellefteås ansökan har man lyft aktiviteter som genomförts de senaste två åren. Några av dem är utbildningen ”Ett Skellefteå för alla” som samtliga anställda och förtroendevalda ska genomgå, universell utformning i nya gatumiljöer och att utbilda funktionsrättsföreningar i digital teknik.

Annons

150 000 euro i potten

Ansökningar från totalt 43 städer har kommit in. Förutom Skellefteå är det Córdoba, Grenoble, Hamburg, Ljubljana och Mérida som tävlar om årets utmärkelse. Av de sex finalisterna kommer tre vinnare att koras och första pris är 150 000 euro.

– Det är en stor ära att vara en av finalisterna och ett av de finaste kvittona på att hårt arbete och kontinuerliga ansträngningar lönar sig, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun, i pressmeddelandet.

Annons

– I Skellefteå är tillgänglighet och inkludering inget nytt. Funktionsrättsföreningarna har jobbat med kommunen under många år för att förbättra tillgängligheten i staden, och gör det fortfarande, outtröttligt. Det är imponerande, fortsätter hon.

Arbetet ska fortsätta

Skellefteå hamnade på tredje plats under 2020 och den 25 november är det dags för årets prisutdelning. Oavsett hur det går ska arbetet med att göra Skellefteå tillgängligt för alla fortsätta, slår kommunen fast.

Annons

– Tillgänglighet och inkludering är ännu inte högst upp i alla prioriteringar och detta arbete behöver fortsätta. Men tillsammans gör politiker, kommunens medarbetare och representanter från funktionsrättsföreningarna sitt bästa för att hitta smarta lösningar och göra saker rätt från början medan vi fortsätter att bygga vår växande stad, avslutar Elin Brännström.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons