Annons
William Spetz gör föreställningen "Hjälp mig inte" tillsammans med Sven Björklund. Foto: Pressbild

William Spetz till Skellefteå – föreställning med humor från vårdcentralen: “Jag dras till trista vardagsmiljöer”

NÖJE William Spetz går ihop med Klungan-profilen Sven Björklund och intar Sara kulturhus med egenskrivna föreställningen “Hjälp mig inte”. “Det är första gången vi spelar teater tillsammans”, säger han till Megafonen.

Annons

Premissen ser ut som följande: patienten Marcus (William Spetz) vill trappa ner sin antidepressiva medicin och har fått tid på vårdcentralen.

Men mötet med allmänläkaren Lennart (Sven Björklund) blir något helt annat och urartar när läkartiden övergår till en skruvad after work där de båda ofrivilligt börjar öppna upp sig om sina vilsna liv.

– Jag drogs till vårdcentralrummet. Det är i de trista vardagsmiljöerna som hela livet händer, säger William Spetz, som skrivit manuset till föreställningen.

Han beskriver vårdcentralen som en sluss vi alla då och då passerar när någonting inte stämmer i våra liv. På kort tid blottar vi oss för främlingen i läkarkläder som sen har en kvart på sig att lösa problemet innan nästa patient ska tas emot.

Annons

– Det är en ganska dramatisk plats när man tänker på det. Helt plötsligt lägger man sitt öde i den persons händer, men den har också sin skit och sina problem. Jag gick igång på det mötet mellan två personer, en patient och en läkare, som ofrivilligt blir privata, och att hitta komiken i det, säger William.

När han nu är tillbaka med Hjälp mig inte har han skrivit på manuset i tre år.

– Jag trodde att jag hade skrivit färdigt det, men så blev det pandemi och jag fortsatte skriva under coviden. Efter att jag fick med mig Sven (Björklund) blev det en helt annan pjäs och jag skrev om hela läkarrollen med hans röst i huvudet på något sätt.

Jag har ju beundrat Sven i många år för Mammas nya kille.

Umeåsonen William Spetz etablerade sig på teaterscenen 2016 med den egna föreställningen Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? Pjäsen blev en succé som spelades totalt 65 gånger under tre år, både i Stockholm och på turné.

Klungan-profilen Sven Björklund och William Spetz lärde känna varandra under en filminspelning. Det här är deras första samarbetet på teaterscenen. Foto: Peder Bergstrand/pressbild

Många känner till Sven Björklund som del i Klungan, gänget bakom radiosuccén Mammas nya kille och tv-programmet Ingen bor i skogen.

De två skådespelarna har agerat tillsammans tidigare, bland annat i tv-serien Filip och Mona, samt radioteatern Bokbussen.

– Jag har ju beundrat Sven i många år för Mammas nya kille. Vi lärde känna varandra när vi jobbade på samma barnfilm 2017. Vi hade inga scener ihop men vi tog ett glas vin en kväll med gemensamma vänner och hittade varandra snabbt. Det här är första gången vi spelar teater tillsammans, säger William.

Annons

Turnén med Hjälp mig inte drog nyligen igång i Västerås. William ser särskilt fram mot att komma till Skellefteå och Sara kulturhus den 17 oktober.

– Jag är så spänd på det! Jag har sett så mycket bilder på det kulturhuset och har kollegor som varit där, men det blir första gången för mig. Det ska bli askul, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons