Annons
På Reko-ringar finns en stor bredd av producenter, från lokala jordbrukare och renskötare till hobbybagare. “Det kommer också en del UF-företag. Reko-ringen är ett bra sätt att testa sin företagsidé och se om den håller”, säger Regina Berg. Foto: Jonatan Stålhös

Reko-ring ser nedgång i efterfrågan efter pandemin: ”Funderar på vad man kan göra”

NYHETER Under pandemin handlade fler av lokala matproducenter via Reko-ring. Nu jobbar administratörsgruppen med frågan hur man ska locka tillbaka besökarna. “Det märks att det är färre beställningar”, säger ekobonden Regina Berg.

Annons

Det är skymningstimme och på parkeringen vid Anderstorps centrum har dryga hundratalet besökare samlats för att köpa mat.

Men det är inte vid någon butik – här hämtas förbeställda produkter direkt hos producenterna.

– I dag har vi med oss två olika grönsakskassar, sen har vi vitkål, potatis, morötter och lammkött, säger Regina Berg.

Annons

Hon driver Ekogården i Kräkånger tillsammans med maken Oskar, och är även administratör för Facebookgruppen Reko-ring Skellefteå. Det är i den här gruppen som försäljningen sker.

Matproducenterna skriver i gruppen vad de har att sälja, och köparna lägger beställningar i kommentarsfältet. Sen hämtas varorna upp vid såna här utlämningstillfällen, som sker varannan vecka på parkeringen på Anderstorp.

Den här dagen handlar Carin och Olof Hasslow blåbär, lingon, kantareller, ägg och lammfärs. “Det är en viktig grej att stötta lokalt. Det måste finnas jordbruk i norra Sverige”, säger Carin Hasslow.

Paret Carin och Olof Hasslow har varit trogna besökare sedan 2019. Den här dagen är det framför allt bär, svamp och lammfärs som handlas in.

– Vi handlar alltid här nu, det känns jättebra. Dels för att det är närproducerat, och dels för att stötta småföretagen, säger Carin Hasslow.

De hyllar möjligheten att samla matproducenterna på samma ställe. De har ett sommarställe i Skåne, Olofs hemmatrakter. Där är förutsättningarna annorlunda: inom en radie av tre mil kan man besöka flera gårdar och köpa lokalproducerad mat.

Under pandemin blev det ett väldigt uppsving för Reko-ringen.

– Här är avstånden helt annorlunda, det skulle ju ta en hel dag att göra samma sak i Västerbotten, säger maken Hasslow.

Annons

Regina och Oskar Berg startade sin verksamhet för 12 år sedan och den här typen av säljträffar och marknader har alltid varit viktig för dem.

Under sommar- och höstmånaderna är de ute på olika träffar varje vecka. Men senaste året har de märkt att antalet beställningar minskat.

– Under pandemin blev det ett väldigt uppsving för Reko-ringen. Även om det fortfarande flyter på bra så har det gått lite neråt nu. Vi har ingen direkt siffra, men det märks på att vi har färre beställningar. Så vi funderar på vad man kan göra för att få igång det lite mer igen, säger hon.

Varför tror du att intresset steg under pandemin?

– Man ville kanske inte gå så mycket i affärer eller besöka restauranger. Pandemin var ju som en kris och då ville man istället stötta den lokala livsmedelsproduktionen, spekulerar hon.

Sedan 12 år tillbaka driver Regina och Oskar Berg driver Ekogården i Kräkånger utanför Lövånger.

Trenden är inte unik för Skellefteå. Regina Berg är med i ett nätverk tillsammans med andra Reko-ringadministratörer runt om i Sverige, och där diskuteras den här frågan.

Men för Skellefteå så ser de också en del positiva saker. Det ena är en ny kundgrupp, som de spårar till Northvolt.

– Vi har märkt att det är mycket folk därifrån, vilket är jättekul. De pratar engelska och har inte varit i Sverige särskilt länge. Många besöker också gårdsbutiken, säger Regina Berg.

Annons

Man ser också att det kommer in nya producenter varje år, vilket i sin tur drar nya kunder.

– Det kommer också en del UF-företag. Reko-ringen är ett bra sätt att testa sin företagsidé och se om den håller, säger Regina.

Artikeln är en del av Megafonen 13/10 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons