Annons
Den första fimpomaten i Skellefteå. Foto: Pressbild

Nya ”fimpomater” i Skellefteå ska underlätta för rökare att göra rätt

NYHETER Skellefteå kommun ställer ut nya behållare där rökare kan fimpa sina cigaretter.

Annons

En första “fimpomat” går att hitta utanför Sara kulturhus och under de kommande veckorna ska nio till placeras ut på gågatan och torget. De finns redan i andra länder och Skellefteå kommun tar efter, bland annat för att minska nedskräpningen i stan.

– Det ligger fimpar överallt i centrum och vi har inga tydliga soptunnor för dem. Med fimpomaterna vill vi hjälpa folk att göra rätt. Då blir det också mindre hantering för oss, säger Rickard Lundmark, enhetschef för gator och parker, i ett pressutskick.

Annons

Kommunen vill också slå ett slag för miljön. Cigarettfimpar innehåller bland annat kadmium och plast, vilket är skadligt för djur och natur.

– Det blir intressant att testa det här, vi vet ju inte vad det får för resultat än. Tanken är i alla fall att få i gång ett system som fungerar och sedan utöka och sätta upp fimpomater på andra platser, säger Rickard Lundmark.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons