Annons
Kommunalråd Lorents Burman (S). Foto: Patrick Degerman / Daniel Eriksson

Gratis kollektivtrafik för ungdomar införs nu i Skellefteå: ”Efterfrågat”

NYHETER Skellefteås ungdomar kan nu åka gratis kollektivtrafik på fritiden. De behöver först göra en ansökan i Stadshuset.

Annons

Skellefteå kommun vill uppmuntra fler att resa kollektivt. I takt med att staden växer kommer också trafikbelastningen att öka, och kollektivtrafiken är ett sätt att förbättra framkomligheten och miljön.

Därför ges Skellefteås ungdomar möjligheten att resa gratis på fritiden, från och med i veckan. Tre grupper omfattas av detta:

Ungdomar som är 16-19 år och folkbokförda i kommunen.
Gymnasieelever som är folkbokförda i kommunen, men som inte uppfyller ålderskravet.
Ungdomar 16-19 år som befinner sig i asylprocessen, men som är stadigt bosatta i kommunen.

Annons

För att ta del av detta behöver ungdomarna först göra en ansökan i kundtjänsten i Stadshuset.

– Ungdomarna har efterfrågat det här och äntligen blir det verklighet. Nu blir det enklare för dem att ta bussen till kompisar eller aktiviteter runt om i kommunen. Det är inte bara bra för miljön men det blir också naturligt att välja kollektivt åkande på väg upp i vuxenlivet, säger kommunalråd Lorents Burman (S) i ett pressutskick.

Det finns också en begränsning. De avgiftsfria resorna gäller inte i rusningstid, alltså mellan 07.00-09.00 och 15.30-17.30 på vardagar. Detta för att bussarna ska räcka till. På helgerna ska ungdomar kunna resa gratis dygnet runt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons