Annons
Efter ett kort anförande med ett fåtal åhörare börjar Rasmus Paludan att spela schack med sin kamerakille. Vit vann över svart. Foto: Jonatan Stålhös

Trampade på Koranen och spelade schack – Paludan manifesterade i Skellefteå

NYHETER Polisen hade inte hunnit bevilja Rasmus Paludans ansökan om offentlig sammankomst. Det hindrade inte den högerextrema dansk-svenska politikern från att försöka tala till Skellefteborna. Reporter Jonatan Stålhös var på plats.

Annons

En sent inskickad ansökan gjorde att polisen ännu inte beviljat Rasmus Paludan tillstånd att arrangera en offentlig sammankomst i Skellefteå.

Men på tisdagsmorgonen meddelar han via Instagram att han ändå ska dyka upp klockan 11.00 på torget.

Omkring tio minuter efter utsatt tid står han där, klädd i  skyddsväst, med ett fast grepp om Koranen i ena handen.

Rasmus Paludan manifesterar inför få åhörare på Guldtorget. Foto: Jonatan Stålhös

Ingen folksamling väntar. Bortsett från några medierepresentanter och en del civilpoliser är intresset för den danska politikern väldigt lågt.

Men han har med sig sin egen publik. Genom vad som såg ut att vara en livesändning pratar han ständigt in i en kamera, som bärs runt av en kollega till honom.

– Vem är det där?

Annons

Frågan kommer från ett par byggarbetare som äter lunch i solen, samtidigt som Paludan demonstrativt ställer sig på Koranen inför ingen fler än en reporter från Norran. När de förstår vem som står på torget nickar de instämmande.

– Jag sa ju det! Men han var svår att känna igen. Han brukar väl ha keps? säger en av dem.

Snabbt är Paludans anförande över. I stället utmanar han sin kamerakille i det överdimensionerade schackspelet utanför kiosken. Paludan spelar som vit.

Efter ett kort anförande med knappt några åhörare börjar Rasmus Paludan att spela schack med sin kamerakille. Foto: Jonatan Stålhös

Ett äldre par sitter på sina rollatorer och tittar på. Jag frågar om de kommit för att lyssna.

– Jag vet inte vad som händer här, kanske ska någon prata snart? svarar kvinnan.

Ni vet han som bränt Koraner i olika städer i Sverige?

– Är det han där? Ajaj.

Annons

Strax därefter överraskar Rasmus Paludan och går rakt fram till mig. Han frågar om jag jobbar ”på tidningen i Skellefteå”.

– När jag är i Danmark har journalister alltid frågor till mig. Men i Sverige nästan aldrig, konstaterar han.

Varför tror du att det är så?

– Journalisterna här har redan bestämt sig för vad de ska skriva, svarar han syrligt och går tillbaka till sitt schackspel.

En stund senare blir stämningen en annan. En grupp ungdomar för en hård diskussion om Koranens innehåll med Paludan. Hot om slag hänger i luften. Ytterligare en man kommer fram och skriker åt Paludan och kallar honom skällsord.

Rasmus Paludan får mothugg av åhörare när han besöker Guldtorget. Foto: Jonatan Stålhös

Uppståndelsen gör att människor börjar samlas. Poliserna rör sig närmare. Valarbetarna vid partiernas valstugor följer vad som utspelar sig. Även jag och andra medierepresentater drar oss närmare.

Paludan trivs i uppståndelsen och håller sig kylig, pratar å ena stunden till sin livesändning för att sen återgå att diskutera med sina allt mer upprörda åhörare.

Men det är också allt som blir av hans besök den här dagen. Plötsligt tackar han för sig och går vinkande därifrån. När han sätter sig i sin bil passerar två personer som spottar på rutan.

Annons

Jag försöker utan framgång att prata med någon av hans meningsmotståndare vid torgvagnarna.

I skuggan under några träd bakom kiosken blir Paludan intervjuad av SVT. Han hoppas att tillståndet för en offentlig sammankomst ska hinna handläggas av polisen så att han kan komma tillbaka redan i morgon onsdag igen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Paludans bil utsatts för skadegörelse medan han var borta. Det var istället när han väl satt sig i den som två personer bespottade bilen, skriver han i ett mejl.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons